Recepten

Gevulde speculaas

29 Nov 2022
gevulde-speculaas

Speculaas is natuurlijk niet weg te denken bij Sinterklaas. De winkels liggen er vol mee, maar het is natuurlijk veel lekkerder om het zelf te maken. Perfect met een glas dessertwijn.

Wijntip | Welke wijn bij speculaas?

Speculaas is erg zoet. Als je hier een wijn bij kiest, moet deze wel op kunnen boksen tegen de zoetigheid van de speculaas. De smaak van de wijn moet niet wegvallen. Als je een wijn kiest die hier niet goed genoeg tegenop kan, wordt de wijn een beetje flauw. Een dessertwijn, zoals de Torres Floralis Moscatel Oro past hier perfect bij!

Wat heb je nodig voor vier stuks?

  • 150 gram amandelspijs
  • 100 gram zelfrijzend bakmeel
  • 150 gram amandelspijs
  • 65 gram basterdsuiker
  • 2 gram tarwebloem
  • 1 eetlepel speculaaskruiden
  • 1 eetlepel halfvolle melk
  • 1 theelepel water
  • 1 ei
  • 75 gram roomboter
  • 25 gram amandelschaafsel
  • Zout
  • Ook nodig: vershoudfolie, bakplaat, bakpapier en deegroller

Bereidingswijze

Minder dan een half uur bereiden | Half uur wachttijd | Drie kwartier oventijd

1) Haal het bakmeel, speculaaskruiden, basterdsuiker en een snufje zout door een zeef en vang het op in een kom. Doe ook de boter in de kom en snijd deze met een mes in hele kleine stukken. Voeg de melk toe en kneed het geheel soepel. Kneed het deeg in een bal en verpak in de folie. Leg ongeveer een half uur in de koelkast.

2) Verwarm de oven voor op 175 graden.

3) Breek het ei in een kom en voeg daar het water aan toe. Klop het ei los.

4) Doe de amandelspijs in een andere kom en schenk hier ongeveer de helft van het ei bij. Prak het geheel en meng totdat het een smeuïg geheel is.

5) Bestrooi het aanrecht met wat bloem. Doe ook wat bloem op de deegroller.

6) Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in twee gelijke stukken. Rol het deeg plat in een formaat van ongeveer 15 bij 30 centimeter.

Smakelijk!