In the spotlights

In the spotlights: Syrah

16 Oct 2018
in-the-spotlights-syrah

Volgens historici komt de Syrah oorspronkelijk uit de omgeving van Shiraz in Iran. Echter is de ware thuisbasis van Syrah het Noordelijke Rhônegebied in Frankrijk. Daar is hij te vinden in klassieke appellations. Meer naar het Zuiden, in bijvoorbeeld Gigondas, wordt Syrah als aanvulling op de Grenache gebruikt. In de Languedoc Roussillon is de Syrah in opmars. Tegenwoordig is Zuid-Australië, waar men de benaming "Shiraz" hanteert, één van de belangrijkste syrahproducenten. Hier vind je de Syrah met name in de Barossa Valley en McLaren vale. In Australië smaakt de Syrah wijn meestal anders dan de versies uit Frankrijk, minder pittig en meer 'jammy'. In Australië komen veel assemblages van Syrah met Cabernet Sauvignon voor. Omdat zowel bij wijnmakers als wijndrinkers Syrah wijn in populariteit toeneemt, wordt deze druif tegenwoordig ook verbouwd in Californië, in de Argentijnse provincie Mendoza, in Chili en in Stellenbosch in Zuid-Afrika.

Kenmerken van Syrah

De Syrah is een makkelijk te telen druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Syrah komt het beste tot zijn recht in een warm klimaat op arme bodems. De druif produceert over het algemeen een betrouwbare oogst. Wijnen die van de Syrah druif gemaakt zijn kunnen goed rijpen en kunnen goed lageren op zowel hout als fles. De wijnranken van de Syrah druif groeien uitbundig en moeten daarom vaak gesnoeid worden om het aroma van de druiven te behouden. Als deze druif met zorg wordt gecultiveerd, dan heeft hij een dikke schil waardoor hij niet alleen veel kleur krijgt, maar ook aanzienlijke hoeveelheid tannine.

De smaak van Syrah wijn

De stevige en intense wijnen die van de Syrah zijn gemaakt zitten vol van tannine en kunnen prima tientallen jaren worden bewaard. In de geur van Syrah wijn herken je vaak peper en kruiden met bramen en pruimen. De afdronk heeft - zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is - een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao. Syrah wijnen zijn heerlijk om te drinken bij Ragout, BBQ, stoofschotels en braadstuk. Daarnaast is Syrah ook heerlijk bij bijvoorbeeld Peperoni Pizza omdat de sterke smaak van de Pizza wordt gecompenseerd met de kruidigheid van de Syrah.

Bekijk ons assortiment Syrah wijnen!

Wijntips bij dit bericht: