In the spotlights

In the spotlights: Merlot

13 Jun 2017
in-the-spotlights-merlot

Wijn van de Merlot is vrij populair en favoriet van velen. Hij is heerlijk bij veel verschillende gerechten, maar zo in de achtertuin tijdens een gezellig avondje is hij ook perfect. Wat weet u van de Merlot? Hier een aantal feiten op een rij:

Eigenschappen Merlot druif

  • Merlot is een zachte, rode wijn met een gemiddelde hoeveelheid tannine. De wijn heeft een medium zuurgraad. Wijnen rijpen meestal op eiken.
  • Veel voorkomende smaken: framboos, donkere kersen, pruimen, mineralen, cedar, tabak, vanille, kruidnagel en mokka.
  • De wijn komt voornamelijk voor in Frankrijk, Italialië, Amerika, Australië en Chili.

Waar komt de Merlotdruif vandaan?

Merlot komt oorspronkelijk uit de Bordeaux. Hier vormt de Merlot, samen met de Cabernet Sauvignon, de basis van veel verschillende wijnen. In Frankrijk is het de meest verbouwde druif. Echter, vele wijnbouwers zagen het succes van de Merlot in de Bordeaux. Zodoende wordt de druif nu wereldwijd verbouwd.

Merlotdruif

De Merlot is een redelijk grote druif. Hij bevat een dunne schil. In vergelijking met andere druiven heeft de schil minder kleurstof en minder tannine. De Merlot rijpt redelijk snel; ideaal voor gebieden met een koel klimaat.

Wijn van Merlot

Doordat de druif een dunne schil bevat, zijn de wijnen vaak zacht en licht van kleur. Dit is afhankelijk van het klimaat waarin de druiven zijn gegroeid. Wijnen afkomstig uit een koel klimaat zijn vaak helderrood, uit warme gebieden zijn de wijnen vaak robijnrood.

Hoe smaakt wijn van Merlot?

Merlotwijnen zijn vaak erg fruitig; ze bevatten tinten van bessen, kersen en pruimen. Ook de smaak is afhankelijk van het herkomstgebied. Merlots uit koele gebieden zijn vaak fris, zuur en pittig met veel fruit van rode bessen. Merlots uit warmere gebieden zijn vaak zwoeler en romiger. Oude Merlot wijnen bevatten vaak aardse tinten van bijvoorbeeld truffel.

Blend Merlot

Samen met de Cabernet Sauvignon is de Merlot vaak een goede basis van veel wijnen. De Merlot versterkt de Cabernet Sauvignon, doordat deze zorgt voor zachtheid en verfijning. Andersom geeft de Cabernet Sauvignon meer tannine, stevigheid, kracht en een langere afdronk.

Merlot wijn en spijs 

Merlotwijnen zijn heerlijk bij rood vlees. Merlots uit koelere gebieden zijn door hun lichtere stijl gemakkelijk te combineren bij biefstuk, eendenborst of lamsbout. Ook kan deze goed met pasta's met tomaat, gegrilde groenen of kipfilet. De Merlot uit de wat warmere gebieden, dus de wat krachtigere wijnen, is heerlijk bij de barbecue. Verder is deze Merlot perfect bij romige en pittige kazen.


Bekijk ons assortiment wijnen van de Merlot.

Wijntips bij dit bericht: