Algemeen

Wijn en het wijnglas

wijn-en-het-wijnglas

Zonder erbij na te denken, pak je een wijnglas uit de kast en schenk je het glas in. Wist u dat er veel verschillende soorten wijnglazen zijn? Is dat belangrijk dan? Ja! Het soort wijnglas heeft namelijk invloed op de smaak en geur van de wijn. Onder andere het glas bepaalt of de wijn tot zijn recht komt.

Soorten wijnglazen

Voor iedere soort wijn (lees: witte wijn, rode wijn, mousserende wijn, etc.) is er een passend wijnglas.

Wijnglas rode wijn

Voor rode wijn is het belangrijk dat het glas een brede kelk heeft. Er komt op die manier meer zuurstof bij de wijn, waardoor de aroma's beter vrijkomen.

Wijnglas witte wijn en rosé wijn

Deze wijnen worden vaak uit een wat smaller en kleiner wijnglas gedronken. Zo blijft de wijn langer koel en komen de fruitige aroma's goed naar voren.

Wijnglas mousserende wijn

Voor mousserende wijnen worden vaak smalle, langwerpige glazen, ook wel flûte genoemd, gebruikt. Op de bodem vind je vaak een klein krasje: het mousseerpunt. Dit is om de bubbels in stand te houden.

Het gaat zelfs nog wat dieper, want ook bepaalde druivensoorten hebben een bepaalde voorkeur qua glas. Zo is een Cabernet Sauvignon uit Bordeaux het lekkerst in een wijnglas met een volle kelk en grote opening. Verder zijn jonge witte wijnen het lekkerst in glazen met een smalle kelk en kleine opening.

Dikte van het wijnglas

Ook de dikte van het wijnglas heeft invloed op de smaak. Dunne glazen gaan vaak verder in de mond, waardoor de wijn dus achter op de tong belandt. Hier zitten de bitter- en zuursmaakpapillen. Een dikker glas komt vaak minder ver in de mond, waardoor de wijn dus op het puntje van de tong beland. Dit gedeelte van de tong benadrukt de zoete en fruitige smaken. Ook kan een glas van kristal gemaakt worden. Kristal beïnvloedt de temperatuur van de wijn niet en daarnaast zorgt het voor een extra smaakbeleving. Tot slot is het belangrijk dat een glas een steel heeft. Zo verwarmt de wijn niet door de handen.

Hoe was je een wijnglas?

Doe een wijnglas niet in de afwasmachine. Zo ontstaan er veel vlekken en wordt het glas dof. Was wijnglazen met de hand onder warm water. Laat de glazen aan de lucht drogen en poets ze vervolgens met een theedoek om de vlekken weg te halen. Zet de wijnglazen rechtop in de kast. Zo krijgt de kelk genoeg lucht en ontstaan er geen muffe geurtjes.

Voor elke wijn een ander glas?

Gelukkig zijn er tegenwoordig erg veel 'universele' wijnglazen. Mocht u een wijn van een bepaalde druif erg vaak drinken, raden we u wel aan om hier aparte glazen voor aan te schaffen.