Italiaanse wijn

Online Italiaanse wijn kopen? Wij hebben de heerlijkste Italiaanse wijnen in ons assortiment. En dat lekkere Italiaanse wijn hoeft niet duur te zijn blijkt wel uit onze scherpe prijzen! Uw bestelling wordt gratis thuisbezorgd vanaf €50,-. Online wijn kopen is dus makkelijk en voordelig. Bekijk snel ons assortiment Italiaanse wijnen op deze pagina! Italiaanse wijn

Typische druivenrassen voor Italiaanse wijn

Italië is een van de oudste wijnlanden en de grootste wijnproducent ter wereld. Italiaanse wijn is erg populair bij vele wijnliefhebbers en het is dan ook niet voor niets dat Italië, afgewisseld met Frankrijk, op de eerste plaats staat als exportland voor wijn. Italië is van Noord tot Zuid beplant met bijzondere druivenrassen. Vele druivenrassen die gebruikt worden voor het maken van Italiaanse wijn komen alleen in Italie voor, zoals de Nebbiolo, Sangiovese, Albana, Trebbiano, Verdicchio en Vernaccia. Dit maakt Italiaanse wijn vaak uniek in haar soort. De Italiaanse wijnproducenten werken ook wel met andere bekende internationale druivenrassen, zoals Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Chardonnay en Sauvignon Blanc.

Italiaanse wijn regio's

Op basis van het klimaat en de ligging van de zee en bergen kan Italië ingedeeld worden in meerdere zones. Iedere zone bestaat uit meerdere regio's die elk verschillende soorten Italiaanse wijn produceren:

- Noordwest Italië

Piёmont ligt aan de voet van de Alpen en is wat de meeste wijnliefhebbers betreft verreweg het belangrijkste wijngebied van Noordwest Italië. Al mogen de Liguriё, Lombardije en Valle d’Aosta niet worden vergeten als het gaat om de productie van heerlijke Italiaanse wijnen. Piёmont, in Italië meestal Piemonte genoemd, produceert de bekendste Italiaanse mousserende wijn, Asti Spumanti. Ook de wijnen die voor vele wijnliefhebbers als beste Italiaanse wijnen beschouwd worden, de Barolo en Babaresco, komen veelal uit de Piemonte. Lombardije met als hoofdstad Milaan is vooral bekend om de droge witte Italiaanse wijn en de topklasse mousserende wijnen uit Franciacorta. Valle d’Aosta waar men Frans spreekt is het kleinste wijngebied van Italië. Bekende rode druiven uit Noordwest Italie zijn de Nebbiolo, Barbera en de Dolcetto. Bekende witte druiven zijn Moscato, Pinot Bianco, Trebbiano en Pinot Grigio. Tip uit dit gebied is dat de krachtige Italiaanse rode wijnen uitstekend passen bij gebraden vlees of een stevige stoofpot.

- Noordoost Italië

De belangrijkste wijngebieden van Noordoost Italië zijn de Veneto, de Alto Adige, Trentino en Friuli Venzia Giulia. De Veneto streek is de grootste DOC producent van Italië. DOC staat voor Denominazione dei Origine Controllata. In de Veneto streek vind je in elke wijnbar de bekende Italiaanse rode wijnen Valpolicella, Bardolino en de bekende witte wijn Soave. De Valpolicella en de Bardolino zijn melanges van plaatselijke druivensoorten. De Soave is gemaakt van Trebbiano en Garganega. De Alto Adige streek, soms ook wel sud Tirol genoemd is in veel opzichten meer Oosterijks dan Italiaans. De Italiaanse wijn uit Trentino heeft weinig om deze aan te bevelen en de productie is grotendeels in handen van coöperaties. Hierdoor kan de kwaliteit van Italiaanse wijn uit deze regio erg verschillen. De streek Friuli Venzia Giulia telt een absurd aantal druivensoorten. Bekende rode druiven uit Noordoost Italië zijn Corvina, Rondinella, Molinara, Cabernet Sauvignon, Merlot, Terlodego, Refosco. Bekende witte druiven zijn, Garganega, Trebbiano, Chardonay, Malvasia, Pinot Bianco, Pinot Grigio.

- Midden Italië

Midden-Italie is keurig verdeeld in zes grote wijngebieden, Emilia Romanga, Tocane, Le Manche, Umbrie, Lazio en Abruzzo. De streek Emilia Romanga staat bekend om haar heerlijke keuken, maar er wordt ook lekkere Italiaanse wijn geproduceerd. De alom bekende Italiaanse wijn uit deze streek is Lambrusco. Toscane is het thuisland van de zeer bekende Italiaanse wijn Chianti. De bekendste wijn van Le Manche is de droge Italiaanse witte wijn Verdicchio. De wijnen van Umbrie zijn onder meer Montefalco en Trogianomaar de bekendste is Orvieto. Bijna alle wijnen uit Lazio, het gebied rond Rome zijn wit. Abruzzo is terecht beroemd om zijn rijke en sappige rode wijn. Bekende rode druiven uit deze streek zijn Sangiovese, Brunello, Canaiolo, Nero, Montepulciano. Bekende witte druiven zijn, Trebbiano, Malvasia, Lambrusco, Vernaccia, Verdichio, Sauvignon Blanc, Pinot Grigio, Pinot Bianco en Chardonnay.

- Zuid Italië

Apuliё (in het Italiaans Puglia), Basilicata, Calabria, Campania, Sicilië en Sardinië zijn de voornaamste wijngebieden van Zuid Italië. In Zuid Italië wordt er een enorme hoeveelheid Italiaanse wijn gemaakt. De Italiaanse wijnen uit deze regio behoren niet tot de beste van Italië, maar het gebied is wel in opkomst. Het klimaat in Zuid Italië is ideaal en de kwaliteit van Italiaanse wijn uit deze regio verbetert nog steeds. De streek Apuliё maakt waarschijnlijk de beste, voornamelijk rode wijn van Zuid Italië. Op Sicilië zijn naar verhouding meer hectare wijngaard dan elders in Italië. De streek Calabrië, in de teen van Italië produceert rode en witte Italiaanse wijnen. Bekende rode druiven uit deze streek zijn, Aglianico, Barbera, Sangiovese, Primitivo, Montepulciano. Bekende witte druiven zijn, Greco, Trebbiano, Pinot Bianco.

Online Italiaanse wijn kopen

Bestel uw Italiaanse wijn voordelig online bij Abels Wijnen. Binnen 3 dagen wordt uw Italiaanse wijn netjes bij u thuisbezorgd en al vanaf €50,- vervallen de bezorgkosten. Ervaar ook het gemak van online wijn kopen!

Van hoog naar laag sorteren

1-16 of 136

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

Van hoog naar laag sorteren

1-16 of 136

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5