Wijntips

Welke wijn bij mosselen?

09 Sep 2019
welke-wijn-kies-je-bij-mosselen

Op 22 juni is officieel het mosselseizoen begonnen. Tegenwoordig zijn mosselen het hele jaar verkrijgbaar. Echter, nauwelijks in de lente. Dan planten ze zich voort en zijn ze, vanwege de energie die de voorplanting kost, mager en minder lekker. Voor mij zijn wijn en mosselen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Niet alleen komt er bij de bereidingswijze van mosselen vaak een flinke scheut wijn aan te pas; met een lekker glas wijn komt een mosselgerecht nog beter tot zijn recht.

Hoe kies je de juiste wijn bij mosselen?

Bij het kiezen van de juiste wijn bij mosselen, kun je rekening houden met de volgende drie aspecten:

Bereidingswijze | Mosselen nemen snel het aroma van andere ingrediënten over. Vaak vormt de wijn een belangrijk ingrediënt van een mosselrecept. Een uitgangspunt bij je keuze zou dus kunnen zijn dat de bij de bereiding gebruikte wijn ook gedronken wordt. Houd ook rekening met andere ingrediënten die gebruikt worden. Kook je mosselen op de traditionele wijze, op een bedje van ui, wortel, prei en bladselderij en een flinke scheut wijn? Dan neemt de mossel dus ook de licht zoete smaak van de ui en wortel op. Kies dan ook een wijn die in het verlengde ligt van deze ingrediënten. Een mild droge, witte wijn met een fris fruitige smaak past daarbij. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een Pinot Blanc of Sauvignon Blanc.

Begeleidende sauzen | Mosselen worden vaak geserveerd met begeleidende sauzen. De mossel neemt ook de smaak van de saus over. Hier dient dus ook rekening mee gehouden worden wat betreft de wijnkeuze. Is de knoflooksaus bijvoorbeeld wat vettig? Kies dan ook voor een vettige witte wijn, zoals bijvoorbeeld een boterachtige Chardonnay.

Grootte en structuur van de mossel | Hoewel met name de bereidingswijze en overige ingrediënten de wijnkeuze bij mosselen bepalen, hebben de grootte en structuur van mosselen ook invloed op het type wijn. Kleine mosselen hebben namelijk een andere smaak dan grote mosselen. Kleine mosselen zijn vaak compact, voelen zacht en stevig aan en zijn wat neutraler van smaak. Hier passen strakkere witte wijnen bij. De grotere mosselen hebben vaak een wat vlezigere en vettere structuur en hebben een meer uitgesproken smaak. Hier past het beste een ronde en zachte wijn bij, zoals een niet-houtgerijpte Chardonnay.

Wijnsuggesties

Bij het bepalen van de juiste wijn bij mosselen dien je vooral rekening te houden met de ingrediënten en eventuele begeleidende sauzen. Hieronder een aantal wijnsuggesties bij verschillende bereidingswijzen.

Zeeuws/Vlaams met saus, frites en brood
Smaak: zacht met een zoetje van wortel en ui + romige dipsausjes
Wijntype: droog, rond, zacht en frisfruitig
Wijnsuggestie: Haut Poitou Sauvion Sauvignon Blanc 

Frans met knoflook, tijm en stokbrood
Smaak: zacht met het geurige van mediterrane kruiden
Wijntype: droog, fris, pittig en lichtkruidig
Wijnsuggestie: Rocca Pinot Grigio Bianco, Manoir Grignon Muscat Sec & Haut Poitou Sauvion Sauvignon Blanc

Gekookt in kaassaus
Smaak: smeuïg, romig en hartig
Wijntype: milddroog, zacht en frisse afdronk
Wijnsuggestie: La Linda Chardonnay Unoaked

Gekookt in kerrie-kokossaus
Smaak: smeuïg, spicy en exotisch
Wijntype: milddroog, zacht en aromatisch
Wijnsuggestie: Philippe Michel Gewürztraminer Arthur Metz, Excelsior Viognier

Bereidingswijze: gekookt in prei-speksaus
Smaak: zacht en hartig
Wijntype: droog en mollige structuur
Wijnsuggestie: Manoir grignon Chardonnay

Gekookt in roquefortsaus
Smaak: romig, pittig en uitgesproken
Wijntype: milddroog, geurig en frisse afdronk
Wijnsuggestie: Norbert Schmelzer Grüner Veltliner Classic

Spaans in tomatensaus met chorizo
Smaak: pittig, licht pikant en fris
Wijntype: stevige rosé wijn en koel lichtrood
Wijnsuggestie: La Linda Malbec Rosé

Gekookt in olijfolie met knoflook, ui en een scheutje sherry
Smaak: intens, mildpittig en stevig van structuur
Wijntype: droog, fris en krachtig
Wijnsuggestie: José Galo Rueda Verdejo & Haut Poitou Sauvion Sauvignon Blanc

Gekookt in olijfolie met knoflook, piri-piripepers en paprika
Smaak: zacht en hartig
Wijntype: droog en mollige structuur
Wijnsuggestie: Cigale Classique Chardonnay Viognier

Gekookt in olie, citroengras, Spaanse pepers en verse koriander
Smaak: lichtpikant, verfijnd en stevig van structuur
Wijntype: geurig en droog wit
Wijnsuggestie: Philippe Michel Riesling Arthur Metz

Opzoek naar wijn bij mosselen? Bekijk dan ons assortiment mosselwijnen!

Wijntips bij dit bericht: