Wijntips

Welke wijn bij tapas?

welke-wijn-bij-tapas

Tapas zijn altijd een goed idee. Perfect bij de lunch, maar ook als avondeten. Vooral in de vakantie heb ik vol genoten van tapas (en Spaanse wijn!). Tapas zijn de meest populaire Spaanse gerechten. Er is veel variatie mee mogelijk. Denk aan smaak en ingrediënten. Hieronder hebben we een aantal tips voor wijnen bij tapas.

Wijn en tapas

Hieronder een overzicht van tapas en over het algemeen de best matchende wijnen:

 • kaas – Tempranillo en Rioja Crianza
 • groente en aardappelen – cava, Sherry en Rioja Crianza
 • vis – cava, Spaanse rosé wijn, Verdejo en Albariño
 • vlees – Garnacha en Tempranillo

Welke wijn bij tapas van kaas of ei?

Kaas wordt veel verwerkt in Spaanse gerechten. Een echte Spaanse kaas is de Manchego kaas. Deze is licht pikant. Kies hierbij voor een kruidige rode wijn van de Tempranillo, zoals de Hoya de Cadenas Reserva Tempranillo Vicente Gandia. Ga je liever voor een typisch Spaanse tortilla met aardappelen, kies dan voor een rode wijn die goed matcht met de aardse aroma's van aardappelen. Denk aan een Rioja Crianza, zoals de Raiza Rioja Crianza Vincente Gandia.

Welke wijn bij tapas van groente of aardappelen?

Patatas brava's zijn één van de bekendste tapas gerechten. Een frisse witte wijn uit wijnstreek Rueda, zoals de Nebla Verdejo Rueda Vicente Gandia is een goede keuze. Kies je voor olijven, ga dan voor een wijn die goed passen bij de wat zuurde smaak van olijven. Denk aan een frisse droge sherry met een klein zuurtje, zoals een Manzanilla. Zwarte olijven, die vaak hartig en vol van smaak zijn, matchen goed met een rode wijn, zoals de Con un Par Monastrell Petit Verdot. Ga je liever voor gegrilde of geroosterde groenten, kies je voor een stevige Spaanse rosé wijn die goed aansluit bij de knapperige bite van groenten. Ook een Sauvignon Blanc uit Spanje is een goede keuze. Denk aan de Condesa de Leganza Sauvignon Blanc.

Welke wijn bij tapas van vis?

Gamba's en sardines zijn vissoorten die veel voorkomen in de Spaande keuken. Gamba's smaken heerlijk met een frisse droge witte wijn met tonen van citrus. Denk hierbij een aan Albarino, zoals de Con un Par Albariño Vicente Gandia. Sardines matchen erg goed met een mooi glas rosé wijn. Het liefste een frisse rosé met florale tonen.

Welke wijn bij tapas van vlees?

Als we het over tapas vleesgerechten hebben, zie je vaak Serranoham of chorizo voorbijkomen. Serrano ham is qua structuur zacht en qua smaak zout. Hierbij kun je het beste een frisse witte wijn met zachte afdronk drinken. Denk bijvoorbeeld aan een Verdejo, zoals Nebla Verdejo Rueda Vicente Gandia. Chorizo is vrij pittig. Kies daarom voor een wijn die hier tegenop kan. Denk aan een rode wijn met veel smaak, zoals de Castilló de Solisticio Reserva.

Wijntips bij dit bericht:
 1. con un par albarino vicente gandia con un par albarino vicente gandia

  Con un Par Albariño Vicente Gandia

  Werkelijk een heerlijke Spaanse witte wijn die ook begeerd wordt door het Spaanse koningshuis! ..Lees meer

  Vanaf € 17,45
 2. Castillo de Solisticio Reserva

  Castillo de Solisticio Tempranillo Merlot Catalunya DOP

  Prachtige Spanjaard, gemaakt van Merlot en Tempranillo. Krachtig, maar toch soepel en rond. ..Lees meer

  Vanaf € 7,25
 3. Nebla Verdejo Vicente Gandia Nebla Verdejo Vicente Gandia

  Nebla Verdejo Vicente Gandia

  Zeer aromatische aantrekkelijke strakdroge wijn met iets van venkel, vers gemaaid gras en tropisch fruit. ..Lees meer

  Vanaf € 7,90
 4. Raiza Rioja Crianza Vicente Gandia

  Raiza Rioja Crianza Vicente Gandia

  Heerlijke wijn van het Spaanse wijnhuis Vicente Gandia. In de smaak rode confiture en tonen van koffie en cacao. ..Lees meer

  Vanaf € 9,99
 5. Condesa de Leganza Sauvignon Blanc

  Condesa de Leganza Sauvignon Blanc

  Een geweldige droge Spaanse witte wijn die menig mens zal weten te waarderen! ..Lees meer

  Vanaf € 5,45