Wijntips

Wat eet je bij port?

27 Jan 2020
wat-eet-je-bij-port

Er zijn wel tig soorten port op de markt. Hierdoor is het lastig om te bepalen wat je 'over het algemeen' altijd kan eten bij port. Zo kan kaas bijna altijd wel, maar omdat hier ook tig soorten van zijn, blijft het lastig. Belangrijk om te weten: leeftijd en lagering zijn bepalend voor wat er het beste bij port genuttigd kan worden.

Allereerst: de soorten port

  • Ruby Port | Levendig jong en fruitig. Constante kwaliteit
  • Tawny Port | Drie tot vijf jaar gerijpt op vat. Hoe ouder hoe soepeler en meer finesse
  • White Port | Van witte druiven gemaakt en is droog, halfdroog of zoet.
  • Reserve Tawny Port | Bevat de leeftijden 8, 10, 20, 30 of 40 jaar oud. Samengesteld uit wijnen van diverse oogstjaren. Gemiddelde leeftijd is aangegeven op het etiket.
  • Reserve Ruby Port | Een Ruby met minimaal vijf jaar houtrijping. Samengesteld uit wijnen uit verschillende jaren.
  • Quinta Port | De druiven komen uit één wijngaard.
  • Colheita | Een Tawny van één oogstjaar. Rijpt lang op vat. Etiket vermeldt oogstjaar en jaar van botteling. De jongste Colheita's worden op hun achtste jaar gebotteld. Echter gebeurt dit veel later.
  • Late Bottled Vintage Port (LBV) | Heeft een aangegeven oogstjaar en wordt bijna elk jaar gemaakt. Wijn rijpt ongeveer 4-6 jaar in vaten, voordat de botteling plaatsvindt.
  • Vintage Port | Wijn van een uitzonderlijk jaar. Komt van de beste wijngaarden. Wordt na twee jaar houtrijping gebotteld. Wijn rijpt daarna nog tientallen jaren op fles. Voordat de port zijn hoogtepunt heeft bereikt, ben je zeker twintig jaar verder.

Wijn spijs

  • Een stevige port, zoals bijvoorbeeld een reserve Ruby of een Late Bottled Vintage gaan hand in hand met stevige, harde en pittige kazen.
  • Zachtere port, zoals bijvoorbeeld de Tawny en Coheita, smaken heerlijk bij zachte jonge kazen.
  • De oude vintage ports zijn vaak vrij zwaar en stevig. Dit is erg lekker bij kaas, noten of druiven. Dit geldt echter niet voor 'gewone' oude wijnen. Dit vanwege hun lagere alcoholpercentage en het droge karakter.
  • Over het algemeen gaat port erg goed samen met kaas en noten.

Bekijk ons assortiment port!

Wijntips bij dit bericht: