In the spotlights

In the spotlights: wijnstreek Puglia

07 Oct 2019
in-the-spotlights-wijnstreek-puglia

Puglia, ook wel Apulië, is een regio in de hak van de laats van Italië. Het is een vlakke, vruchtbare streek in het zuidoosten van Italië en is ongeveer 350 kilometer lang. Wijnstreek Puglia grenst aan de Adriatische kust en betekent in het Latijns 'gebrek aan regen'. Het zegt het wel al een beetje: de regio is warm en droog.

Kwaliteit van wijnen in Puglia

Lange tijd geleden stond Puglia bekend om haar bulk- en basiswijnen voor Vermouth. Na de 80'er jaren zijn de slechte wijngaarden opgeschoond. Hierdoor is de kwaliteit van de wijnen verbeterd. Op dit moment is de huidige wijnproductie zeven miljoen hectoliter per jaar.

Druiven in Puglia

In het westen van Puglia worden veel Primitivo druiven verbouwd. Op het zuidelijk gelegen schiereiland, Salento, zie je voornamelijk de Negroamaro. Dit is een donkere stevige blauwe druif die die typisch is voor Puglia. Andere veelvoorkomende druivensoorten zijn de Montepulciano, Sangiovese en Trebbiano.

DOC's in Puglia

In Salento liggen de beste DOC's. De belangrijkste DOC bevindt zich in het noorden in de regio San Severo. Hier komen voornamelijk witte, rosé en rode wijnen vandaan. Richting het zuiden ligt Castel del Monte. Deze DOC is vernoemd naar het achthoekige kasteel dat Frederik de Tweede von Hohenstaufen in de 12e eeuw als jachtslot liet bouwen. In het hart van Puglia bevinden zich twee DOC's die witte wijnen produceren: Locorotond en Marina Franca. Zij produceren fruitige en delicate witte wijnen van Verdeca en Bianco d'Alessandro. Salento kent de meeste en beste DOC's. Dit zijn er maar liefst acht: Alezio, Brindisi, Copertino, Leverano, Matino, Nardò, Salice Salento en Squinzano. Zij maken wijnen op basis van Negroamaro. Wijnen van deze druif zijn rijk en vrij kruidig van smaak.

Bekijk onze wijnen uit wijnstreek Puglia!

Wijntips bij dit bericht: