Wijntips

Welke wijn bij desserts?

24 Feb 2020
welke-wijn-bij-desserts

Het dessert is voor mij vaak het beste gedeelte van het diner. Niet alleen bij het voor- en hoofdgerecht kun je volop genieten, ook tijdens het nagerecht. Waar men vroeger vaak aan een port of sherry dacht, hebben de dessertwijnen de laatste jaren hun intreden gedaan. Dessertwijnen zijn vaak erg zoet en tillen het nagerecht naar een hoger niveau. Wij hebben een aantal mooie combinaties voor u op een rij gezet.

Tips voor het combineren van wijn bij een zoet dessert

Kies bij een zoet dessert een wijn die minstens zo zoet is als het gerecht. Doet u dat niet, kan een wijn al snel zuur uitvallen.

Wijn bij desserts met fruit

In fruit zitten over het algemeen veel zuren. Kiest u hier een droge wijn bij, kan dat voor een metaalachtige smaak zorgen. Kies daarom voor een lichte zoete wijn. Altijd goed!

Een mooie bubbel is altijd een goede keuze bij vers fruit. Een mousserende wijn brengt namelijk frisheid en een klein zuurtje aan het toetje, waardoor het vaak nét wat lekkerder is.
Heeft u een dessert met citroen, ga dan voor een Prosecco. Deze rond de zuren van de citroen mooi af, waardoor uw dessert een aangename smaak krijgt.

Onze aanbeveling voor een dessert met veel fruit: mousserende wijn

Wijn bij desserts met veel room

Bij romige desserts passen zwoele zoete witte wijnen van de Muscat. Denk bijvoorbeeld aan de Torres Floralis Moscatel Oro.

Onze aanbeveling voor een dessert met veel room: wijnen van de Muscat

Wijn bij desserts met chocolade

Chocolade bevat erg veel aroma's. Het is daarom soms ook erg lastig om hier de juiste wijn bij te vinden. Een aantal tips:

  • heeft u tijdens het voor- en hoofdgerecht rode wijn gedronken? Drink deze dan verder bij het nagerecht.
  • pure chocolade gaat goed met een Port

Onze aanbeveling voor een dessert met chocolade: Ruby Port

Wijntips bij dit bericht: