Welke wijn bij vlees?

welke-wijn-bij-vleesAls u een goed passende wijn bij uw gerecht kiest, kan wijn de smaken van het gerecht versterken. Kiest u niet de juiste wijn, kunnen smaken wegvallen en haalt u niet het maximale uit het gerecht. Zonde. Om dit te voorkomen, geven we een aantal wijntips bij verschillende soorten vlees.


Kip
Kip kun je op veel verschillende manieren klaarmaken. Over het algemeen is kip licht van smaak. Kies hier daarom ook een lichte fruitige wijn of een volle witte wijn bij.

Gegrilde kip
Witte wijn: Chardonnay of Viognier. Rode wijn: Pinot Noir.

Gebakken of gekookte kipfilet
Witte wijn: Chardonnay. Rode wijn: Pinot Noir.

Gegrilde kipfilet
Rode wijn: Pinot Noir of Syrah.

Gebraden kip
Rode wijn: Pinot Noir.

Varken
Varkensvlees is over het algemeen erg vet. Kies daarom bij varkensvlees een Chardonnay, rosé wijn of Pinot Noir. Uiteraard ligt het aan de bereidingswijze.

Gegrilde varkenskoteletten
Witte wijn: hier past een volle witte wijn bij. Denk aan een Chardonnay.

Beenham
Hier past een krachtige en fruitige rosé wijn goed bij.

Varkenshaas
Ook hier kun je het beste kiezen voor een rosé wijn.

Rund
Rundvlees heeft een stevige structuur en smaak. Kies daarom ook een stevige wijn met veel tannines. Die tannines gaan goed samen met de eiwitten in het vlees. Over het algemeen gaat een Merlot, Sangiovese, Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon hier goed bij.

Biefstuk
Rode wijn: ga voor een lichte of medium wijn met hoge zuurgraad. Denk aan een Merlot of Sangiovese.

Ribeye of steak
Rode wijn: kies voor een stevige wijn met veel tannines. Denk aan een Malbec, Syrah of Cabernet Sauvignon.