Recepten

Recept: Gamba’s van de grill met knoflook en citroen

Gamba's van de grill met verdejo

Zin in een zomerse avond vol smaak? Ga voor sappige gamba’s van de grill met knoflook en citroen. Dit eenvoudige maar indrukwekkende gerecht barst van de mediterrane aroma’s, en is perfect voor een avond in de tuin of tijdens een spontane BBQ. De combinatie van gegrilde gamba’s met frisse citrustonen en knoflook vraagt om een wijn die het gerecht aanvult, zonder te overheersen. Onze tip: José Galo Rueda Verdejo. Deze Spaanse witte wijn is strak, aromatisch en zinderend fris. Precies wat je nodig hebt om de smaak van de gamba’s te balanceren en hun delicate smaak te laten schitteren. 

Onze wijntip bij gamba’s van de grill | Welke wijn bij gamba’s?

Gamba’s combineren een licht zoetige smaak met zilte invloeden en sappige structuur. De marinade van citroen en knoflook voegt frisheid en kruidigheid toe. Een wijn met levendige zuren, een licht aromatisch profiel en een strakdroge afdronk is hier op z’n plek. De José Galo Rueda Verdejo is zo’n wijn. Denk aan citrus, groene appel, witte bloesem en een hint van venkel. Hij is verkwikkend, zuiver en verliest nooit zijn grip. Dat maakt hem dé match bij gegrilde gamba’s. De zuren en fruitigheid sluit aan bij de citroen en de subtiele bittertjes geven tegenwicht aan de gegrilde randjes. Een zomerse topcombinatie die je keer op keer wilt maken. 

Ingrediënten voor gamba’s van de grill met knoflook en citroen

  • 300 g rauwe gamba’s, gepeld maar met staartje
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 citroen (sap + rasp)
  • 2 el olijfolie
  • 1 tl paprikapoeder
  • Zout en peper naar smaak
  • Verse peterselie

Bereidingswijze gamba’s van de grill

  1. Meng in een kom de knoflook, citroensap, citroenrasp, olijfolie, paprikapoeder, zout en peper.
  2. Voeg de gamba’s toe en laat 15-30 minuten marineren.
  3. Grill de gamba’s kort op de barbecue tot ze roze en licht gekarameliseerd zijn.
  4. Bestrooi met verse peterselie en serveer.

Serveertip en variaties

Deze gamba’s zijn heerlijk als voorgerecht of lichte hoofdmaaltijd bij een salade. Serveer met knapperig brood om in de knoflook-citroensappen te dippen, of leg ze op een bedje van gegrilde courgette en paprika. Liever wat pittiger? Voeg een snufje chilivlokken toe aan de marinade. En vergeet vooral dat lekkere glas José Galo Verdejo niet, dat maakt het helemaal af.

Proefnotitie van José Galo Verdejo

José Galo Rueda Verdejo is een witte wijn uit Rueda die barst van frisheid en karakter. In de neus herken je direct citrus, groene appel en een hint van venkel. De smaak is strakdroog, met levendige zuren en een lichte bitterheid in de afdronk die voor extra spanning zorgt. Hij is aromatisch zonder zwaar te worden, en daardoor perfect bij zeevruchten, lichte visgerechten en frisse salades. Serveer gekoeld, rond 8 °C. Een wijn die moeiteloos charme en pit combineert, precies wat je zoekt bij deze gamba’s.

Eet smakelijk! Ontdek hier al onze witte wijnen.

Wijntips bij dit bericht:
  1. Jose Galo Rueda Verdejo

    José Galo Rueda Verdejo

    Misschien wel het spannendste Spaanse wit van dit moment! Jose Galo is 100% Verdejo druif uit de Rueda. ..Lees meer

    Rating:
    100%
    Vanaf € 7,75