Recepten

Populaire rode wijnlanden

Overal ter wereld worden rode wijnen gemaakt. De één nog lekkerder dan de ander. Elk wijnland heeft zijn eigen type wijnen. Hieronder een handig overzicht per wijnland.

Rode wijn uit Amerika

Steeds meer mensen kiezen voor Amerikaanse rode wijn. De meeste Amerikaanse rode wijnen komen uit Californië. Dit is dan ook het kloppend hart van de Amerikaanse wijnbouw. De Cabernet Sauvignon, Zinfandel en Syrah worden het meeste gebruikt voor Amerikaanse rode wijn. Echter is de Cabernet Sauvignon de belangrijkste druif voor Amerikaanse rode druiven. Deze druif wordt het meest gebruikt. Rode wijnen van de Cabernet Sauvignon hebben vaak een volle smaak en een stevige structuur.

Rode wijn uit Argentinië

Uit Argentinië komen ook heerlijke rode wijnen. Argentinië is het grootste wijnland van Zuid-Amerika. Argentijnse rode wijnen worden vaak gemaakt van de Malbec en Cabernet Sauvignon. Rode wijnen uit Argentinië zijn vaak donkerrood van kleur met een intense smaak en lange afdronk.

Rode wijn uit Australië

Australische rode wijnen worden steeds populairder. Rode wijnen uit Australië worden vaak gemaakt van de Shiraz en Cabernet Sauvignon. De Shiraz staan in Europa ook wel bekend als de Syrah. De smaak van de Shiraz is overigens wel anders. Australische rode wijnen van de Shiraz zijn vaak vol en kruidig van smaak. De meest gebruikte druif voor Australische rode wijnen is de Cabernet Sauvignon.

Rode wijn uit Chili

Chili is een wijnland, gelegen in de ‘nieuwe wijnwereld’. De meeste Chileense rode wijnen komen uit wijngaarden, rond de hoofdstad Santiago. Chileense rode wijnen zijn vaak lekker fruitig. Dit komt door het perfecte klimaat. De bekendste druiven voor Chileense rode wijnen zijn de Cabernet Sauvignon, Merlot, Carménère en Cabernet Sauvignon.

Rode wijn uit Duitsland

Hoewel Duitsland vooral bekend staat om haar witte wijnen, zijn Duitse rode wijnen ook erg populair. In Duitsland worden steeds meer rode wijnen geproduceerd. Over het algemeen zijn Duitse rode wijnen elegant en fruitig. Bekende druivensoorten voor Duitse rode wijnen zijn de Dornfelder en Spätburgunder (Pinot Noir).

Rode wijn uit Frankrijk

In Frankrijk vind je rode wijnen in allerlei soorten en maten met ieder hun eigen karakter. Overal in Frankrijk worden rode wijnen gemaakt. Bekende Franse rode wijnen komen uit de Bordeaux, Bourgogne, Côtes du Rhône, Languedoc Roussilon, en Loire.

Rode wijn uit Israël

In Israël wordt al eeuwenlang wijn gemaakt. Israëlische rode wijnen worden vooral gemaakt van druiven met Franse invloeden. Denk aan de Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah, Mourvèdre en Pinot Noir. De meeste mensen die aan Israëlische rode wijnen denken, denken aan koosjere wijn. Echter is 15% van alle wijnen maar koosjer. Onder koosjere wijn wordt wijn verstaan die aan Joodse wetten voldoet.

Rode wijn uit Italië

Italiaanse rode wijnen zijn erg populair! Er zijn erg veel verschillende rode wijnen uit Italië. Sommige druiven worden alleen in bepaalde gebieden verbouwd voor Italiaanse rode wijn. De bekendste druivensoorten voor Italiaanse rode wijn zijn de Sangiovese, Barbera en Nebbiolo.

Rode wijn uit Nieuw-Zeeland

Nieuw-Zeelandse rode wijn wordt steeds populairder. Marlborough is het belangrijkste gebied waar Nieuw-Zeelandse wijnen worden gemaakt. Hier worden vooral witte wijnen van de Sauvignon Blanc gemaakt. Steeds meer wordende Nieuw-Zeelandse rode wijnen zijn van de Merlot, Syrah en Pinot Noir. Voor rode Nieuw-Zeelandse wijnen is Pinot Noir toch wel het belangrijkste druivenras.

Rode wijn uit Oostenrijk

Oostenrijkse wijnen stonden lang in de schaduw van Duitse wijnen, maar de kwaliteit van de Oostenrijkse wijnen is veel mensen de laatste tijd opgevallen. Oostenrijkse rode wijnen zijn ook erg in trek. Deze rode wijnen zijn vaak elegant en fruitig met een klein kruidje. Oostenrijkse rode wijnen moeten vaak aan strenge regels voldoen. De kwaliteit wordt daarmee dus ook goed gewaarborgd.

Rode wijn uit Portugal

Portugese rode wijnen zijn vaak erg veelzijdig. De verschillende landschappen in het land zorgen voor Portugese rode wijnen met ieder hun eigen karakter. Portugal kent wel meer fan 200 inheemse druivensoorten. De belangrijkste druif voor Portugese rode wijn zijn de Touriga Nacional en de Tinto Roriz (zelfde als de Tempranillo uit Spanje).

Rode wijn uit Roemenië

Als je aan Roemenië denkt, denk je niet meteen aan wijn. Toch is Roemenië het grootste wijnland van centraal Europa en er komen heel veel prachtige Roemeense rode wijnen vandaan. De populaire druiven waar Roemeense rode wijnen van worden gemaakt, zijn de Merlot en Cabernet Sauvignon.

Rode wijn uit Spanje

Spaanse rode wijnen zijn van veel mensen favoriet. Spanje staat op de tweede plek als we het hebben ober grootste wijn producerende land ter wereld. Spaanse rode wijnen zijn wereldberoemd. Dit komt vooral door de goede kwaliteit en verspillende smaken. De belangrijkste druiven voor Spaanse rode wijnen zijn de Tempranillo, Garnacha en de Monastrell.

Rode wijn uit Zuid-Afrika

Zuid-Afrikaanse rode wijnen zijn wereldberoemd. Menig mens is er dol op. De belangrijkste druiven voor Zuid-Afrikaanse rode wijnen zijn de Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot en Pinotage. De Pinotage is echt een typische Zuid-Afrikaanse rode druif. Dit is een mix van de Pinot Noir en Cinsault.