Recepten

Amarone wijn

19 Oct 2022

Amarone is een Italiaanse rode wijn met een kwaliteitsaanduiding (Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG)). Amarone wordt in Verona geproduceerd. In de Valpolicella streek om precies te zijn. Amarone wijn wordt gemaakt van gedroogde druiven. Dit maakt Amarone wijn zo exclusief. De druiven drogen namelijk gemiddeld 120 dagen. Overigens zijn er meer druiven nodig om een fles te maken dan een ‘gewone’ fles wijn.

Druiven Amarone

Voor Amarone wordt er voornamelijk gebruik gemaakt van de Corvina en Rondinella druiven. Ook zie je af en toe de Molinara druif in deze rode wijn uit Valpolicella.

De druiven voor een Amarone wijn worden met de hand geoogst. Echt alleen de rijpe druiven worden geplukt. Dit gebeurt allemaal in de eerste twee weken van oktober. Als de druiven zijn geplukt, drogen ze voor ongeveer 120 dagen. Dit gebeurt op matten of in speciale ruimten. Deze manier van wijnmaken heet ‘Appassimento’. Door het indrogen verdampt het vocht uit de druiven en verliezen ze bijna de helft van hun sappen. Hierdoor hebben de druiven een erg hoog suikergehalte. Resultaat: een rode wijn met veel body en een hoog alcoholgehalte.

Kenmerken Amarone wijn

Amarone wijnen hebben een bijzondere smaak. Deze Italiaanse rode wijnen hebben een medium tot hoge zuurgraad. Deze is mooi in balans door het hoge alcoholpercentage. Amarone wijnen moeten minimaal een alcoholpercentage van 14% hebben. In Amarone wijnen herken je vaak geuren van kersen, vijgen, kaneel, pruimen en chocolade. Je proeft vaak iets van kersen, bruine suiker en chocolade. Als je Amarone wijn even laat rijpen, komt een mooie smaak van vijgen naar voren.

Amarone DOCG keurmerk

Amarone wijnen hebben een DOCG keurmerk. Dit keurmerk is het hoogst haalbare voor Italiaanse wijnen. Er zijn maar een klein aantal wijnen die dit keurmerk dragen. Amarone wijnen worden onder toezicht gemaakt. Ook vindt er een keuringsproef plaats.

Amarone kent verschillende stijlen. Zo is er Amarone. Deze wijnen moet minimaal twee jaar rijpen volgens het DOCG keurmerk. Verder heb Amarone Riserva wijn. Deze wijnen moeten minimaal vier jaar rijpen. De Amarone Recioto is een zoete rode wijn. Deze kan mousserend zijn.

Wat eet je bij Amarone?

Amarone wijnen zijn heerlijk bij stoofpotjes. Ook kan je perfect koken met Amarone wijn. Een aantal perfecte combinaties: Amarone bij hertenvlees en Amarone bij gerijpte kazen.

Alternatieven Amarone

Amarone wijnen zijn vrij prijzig. Als je liever een goedkoper alternatief wil, kun je gaan voor een Valpolicella Ripasso. Deze wijnen worden ook wel ‘Baby Amarone’ genoemd. Het is een goedkoper alternatief, maar qua kwaliteit doen deze wijnen zeker niet onder voor Amarone wijnen.

Bekijk ons assortiment Amarone wijnen!

Wijntips bij dit bericht: