In the spotlights

In the spotlights: wijnland Nieuw-Zeeland

in-the-spotlights-wijnland-nieuw-zeeland

Nieuw-Zeeland behoort tot de nieuwe wijnwereld en is in nog geen 30 jaar uitgegroeid tot één van de meest toonaangevende wijnlanden ter wereld. Dit heeft het land voornamelijk te danken aan hun Sauvignon Blancs. Deze worden door velen aanbeden, gezien zijn frisse zuren en sappige smaak. In Nieuw-Zeeland gelden geen strenge wijnregels. Hierdoor is het land vrij om te experimenteren met nieuwe mogelijkheden en technieken.

Wijn uit Nieuw-Zeeland

Saumel Marsden, een Engelse dominee, plantte in 1819 de eerste druiven aan in een plaatsje in het noorden van Nieuw-Zeeland. In Kerikeri om precies te zijn. Veel later pas werden de eerste wijnen geproduceerd door James Busby. Hij legde in 1836 een wijngaard aan op zijn land in de buurt van Kerikeri. Zijn wijnen verkocht hij aan Engelse soldaten.

De wijnbouw was tot de jaren 60 en 70 erg kleinschalig. De totale wijnbouwoppervlakte bedroeg in 1960 nog geen 400 hectare. Veel Nieuw-Zeelanders dronken meer bier dan wijn. Daarnaast hanteerde de Nieuw-Zeelandse wet een gematigd alcoholbeleid; wijnproducenten mochten hun wijnen alleen aan hotels verkopen. Zij waren de enige die wijn aan particulieren mochten verkopen.

Vanaf 1955 kwamen er gespecialiseerde wijnwinkels die losse flessen mochten verkopen; het alcoholbeleid was iets losser. Sinds 1960 mochten restaurants alcohol op de kaart zetten en vanaf 1990 mochten supermarkten wijn verkopen. Daarnaast is er ook veel geïnvesteerd in moderne technieken, oude wijngaarden zijn herplant en er zijn nieuwe wijngaarden aangeplant. Op dit moment is de totale wijnbouwoppervlakte ongeveer 25.000 hectare groot.

Klimaat in Nieuw-Zeeland en wijn

In Nieuw-Zeeland heerst er een maritiem klimaat. Er valt (in de meeste plekken van het eiland) genoeg neerslag. Overdag is het warm. In de avond koelt het redelijk af. Doordat er een redelijk groot temperatuurverschil is tussen dag en nacht, zijn de druiven friszuur met veel fruit.

Verder bevat Nieuw-Zeeland veel (wijnbouw)gebieden. Deze kennen veel variaties in klimaat en bodems, waardoor de druiven verschillende aroma's ontwikkelen.

Druiven Nieuw-Zeelandse wijn

De Sauvignon Blanc is de meest verbouwde druif in Nieuw-Zeeland. Ook de Chardonnay en Pinot Noir doen het erg goed. De Pinot Noir druiven worden voornamelijk gebruikt voor mousserende wijnen. De Riesling wint ook steeds meer aan populariteit. Ook staan onder andere de Sémillon, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah aangeplant in Nieuw-Zeeland.

Bekijk ons assortiment Nieuw-Zeelandse wijnen!

Wijntips bij dit bericht:
 1. Hans Greyl Sauvignon Blanc

  Hans Greyl Sauvignon Blanc 2022

  De heerlijke geur van kruisbes en citrus, die zo kenmerkend is voor een Sauvignon uit Nieuw Zeeland, zorgt ervoor dat je meteen een slok wilt nemen! ..Lees meer

  Vanaf € 8,95
 2. Misty Cove Estate Sauvignon Blanc Misty Cove Estate Sauvignon Blanc

  Misty Cove Estate Sauvignon Blanc

  Een meerdere malen in de prijzen gevallen Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Stuivend met een lange afdronk. ..Lees meer

  Vanaf € 8,85