Algemeen

Hoe proef je wijn?

20 Jan 2020
hoe-proef-je-wijn

Wijnproeven gaat dieper dan je denkt. De meeste mensen denken dat het een kwestie is van ruiken, een slok nemen en uitspugen. Toch komt er net wat meer bij kijken. Wij helpen je met de basics van wijnproeven, zodat je het maximale uit uw wijn haalt en wellicht thuis ook nog eens een proeverij kan houden met vrienden.

Voordat u aan de slag gaat...

Voordat je de wijn proeft, probeer dan niet naar het etiket te kijken. Op die manier kijk je met een neutrale blik naar de wijn en ga je zelf op 'ontdekkingstocht'. Houd daarnaast ook pen en papier bij de hand, zodat je alles kan opschrijven wat je opvalt aan de wijn. Op die manier leer je wijnen uit elkaar te houden.

Stap 1. Kijk naar de wijn

Hoe? | Pak je wijnglas bij de steel en houd het tegen een neutrale achtergrond. Zo kom je het beste achter troebelheden.

Kijk of de wijn helder of doorzichtig is. Is de wijn troebel, zit er een bezinksel in. Daarnaast geeft de kleur vaak aan welke druif er in de wijn zit en hoe oud deze is:

Stap 2. Wals je glas

Hoe? | Houd het glas vast bij de steel. Maak nu kleine draaibewegingen.

Wals het glas, zodat er zuurstof bij de wijn komt. Op die manier komen er meer aroma's vrij en blijven deze hangen in het glas. Alsje uiteindelijk gaat proeven, proef je dus meer. Zorg er wel voor dat het glas niet te vol is.

Stap 3. Ruik aan de wijn

Hoe? | Ga met je neus in het glas, totdat je net niet de wijn raakt. Ruik nu, totdat je de geur helemaal in je op hebt genomen.

Ruik, vol concentratie, aan je wijn. Dit is het moment, waarop u een scala aan geuren ontdekt. Van bloemetjes tot rood fruit en van aardtinten tot honing. Wat je ruikt is vaak erg persoonlijk. Op die manier geef je een wijn al snel een eigen identiteit.

Stap 4. Proef de wijn

Hoe? | Neem een slok van de wijn met een flinke slurp en laat het even in je mond hangen. Doe alsof je jouw mond spoelt met mondwater. Haal de wijn door je tanden heen en doe alsof je erop kauwt. Doe dit niet langer dan ongeveer vijf seconden.

Proef op deze manier, want ook zo komen er ook weer aroma's vrij die je anders niet had geproefd. Ga na of de smaken overeenkomen met wat je net hebt geroken. Voelt jouw tong droog aan, heeft dit hoogstwaarschijnlijk te maken met het tanninegehalte in de wijn.

En dan...

Uitspugen of doorslikken? Dit bepaal je zelf. Moet je nog veel wijnen proeven, is het verstandiger om de wijn uit te spugen. Je wilt de hele proeverij wel afmaken, toch;)? Spuug je de wijn uit, ga dan na welke smaken er in je mond blijven hangen. Slik je de wijn door, doe dit dan zo langzaam mogelijk. Een belangrijk aspect is wat de wijn in je keel doet. De duur van de afdronk verwijst vaak naar de kwaliteit van de wijn. Blijft de wijn lang in je mond hangen, is het vaak een kwalitatief goede wijn. Is de smaak zo weg, hebben we het vaak over een wijn van minder kwaliteit.

Wil je jouw proefskills inzetten, ga dan voor een proefpakket. Wij zijn benieuwd naar jouw bevindingen!

Wijntips bij dit bericht: