Algemeen

Size does matter!

09 Mar 2020
size-does-matter

Je hebt ze in alle soorten, maten en kleuren. Ze zijn zwaar en breekbaar en kunnen je flink verwonden. Toch zijn ze niet weg te denken uit de wijnwereld. We hebben het hier over de wijnfles. Veel mensen denken dat het 'maar een fles' is. Toch heeft deze meer betekenis dan we denken. Wij vertellen u hier alles over!

Ontstaan

Glas wordt al bijna tienduizend jaar gebruikt. Vroeger maakte de Romeinen al glazen karaffen om wijn mee te schenken. Pas in de 17e eeuw is de wijnfles an sich ontstaan. Tot op heden zijn de glazen fles en de kurk hét symbool als we het over wijn hebben.

Vorm

Wijnflessen bestaan in verschillende vormen en maten. Soms kunnen we bepaalde flessen linken aan een streek. Soms wordt de fles zelfs vernoemd naar de streek. Denk bijvoorbeeld aan de 'Bourgognefles': ronde schouders of de 'Bordeauxfles: hoge schouders. Deze flessen worden wereldwijd het meest gebruikt. Een andere bekende vorm is die van de Rijnwijnen en de Elzas. Deze hoge flessen zonder 'ziel' worden vaak in Duitstalige gebieden gebruikt voor witte wijnen. Leuk om te weten is dat verschillende streken soms verschillende kleuren hebben. Daarnaast kunnen de flessen per producentverschillen qua kleur en hoogte.

Voor het bewaren van wijn is de Bordeauxfles ideaal. Er kunnen namelijk grote hoeveelheden flessen efficiënt opgestapeld worden, zonder dat ze wegglijden o.i.d. met als gevolg: kapotte flessen, dus geen wijn.

Kleur

Flessen vind je in verschillende kleuren. Denk aan transparant, blauw, groen en bruin. Dit is vanuit vroeger bepaald en heeft te maken met kunst en geschiedenis. Ten opzichte van een bruine fles laat een transparante fles veel licht door. Voor een wijn is het beter als een fles zo min mogelijk licht doorlaat, aangezien door veel licht de wijn sneller bederft. Echter, producenten kiezen tegenwoordig eerder voor een transparante fles. Zo kan de consument de kleur van de wijn goed zien.

Formaat

Tegenwoordig heeft een wijnfles een standaard inhoudt van 0,75 liter. Uiteraard wijkt dit soms nog wel eens af. Denk bijvoorbeeld aan de magnum fles (1,5 liter). Voor witte en rode wijnen geldt: een grote volume wijn tegenover één kurk garandeert een langzamere rijping. Zo kan een wijn langer bewaard worden.

Ziel

Ziel van de fles? Ja, dat is de holle instulping onder de bodem van de fles. Er gaan verschillende verhalen rond over de ziel. Echter komen deze waarschijnlijk uit de tijd dat de fles nog met de hand geblazen werd. Hierbij bleef onderaan de fles in het midden een soort litteken zitten. Deze moest ingedrukt worden, omdat de fles anders niet stabiel zou zijn en dus niet stabiel zou kunnen staan. Door de ziel wordt de fles dus sterker, wat van groot belang is. Daarnaast geeft de ziel de fles ook een groter uiterlijk. Uitschenken gaat er ook makkelijker door. Deze factoren zullen zeker een rol hebben gespeeld bij het behouden van de ziel in de fles.

Wijntips bij dit bericht: