In the spotlights

In the spotlights: Riesling

27 Nov 2018
in-the-spotlights-riesling

De Riesling is in bijna alle Duitse wijngebieden te vinden. Naast Duitsland is de Riesling ook te vinden in onder andere Oostenrijk, Australië en Italië. Ook al zijn de Riesling en Duitsland onlosmakelijk met elkaar verbonden, de Riesling komt oorspronkelijk uit Frankrijk. De Elzas, om precies te zijn. Dit gebied is de enigste Franse streek in Frankrijk waar de Riesling verbouwd mag worden. In Duitsland is dat wel anders. Hier beslaat de Riesling een oppervlakte van meer dan 23000 hectare. Dit is ongeveer 25% van de totale aanplant in Duitsland en dit aantal blijft nog toenemen ook.

De geschiedenis van de Riesling

Als we naar de geschiedenis van de Riesling kijken, moeten we ver terug in de tijd. Oude documenten verwijzen naar 1435/1465. In deze tijd werd de Riesling als eerste vermeld. Wat betreft de oorsprong van de naam, is nog veel onzekerheid. De één denkt het woord Riesling is afgeleid van het woord 'Rus', wat 'donker hout' betekent. De ander zegt dat het naar de kleur van de plant verwijst. Ook wordt er gezegd dat Riesling afkomstig is van het woord 'Verrieseln' dat verwijst naar het vroegtijdig vallen van bloemen en druiven door slechte bevruchting of door koel weer en langdurig regenval...

De druif werd vroeger veel verbouwd in de buurt van rivieren. Hierdoor was het erg gemakkelijk om te wijn de transporteren naar andere landen. Hierdoor kreeg de Riesling snel internationale bekendheid.

Bodem en klimaat en Riesling

De Riesling is erg veelzijdig. Hij gedijt erg goed in verschillende klimaten. Denk aan een koud klimaat in de Moezel of een warm klimaat in Australië: het maakt allemaal niet uit voor deze druif. De smaak van de Riesling wordt bepaald door onder andere de ondergrond.

Eigenschappen van de Riesling

De typische Riesling heeft een bleekgele naar groengele tenderende kleur. Hij ruikt naar perzik of appel en smaakt pittig zuur. Is de Riesling gegroeid op een leisteenbodem, bevat de wijn een minerale toets. De wat oudere wijnen hebben een petroleumtoon. De Riesling moet minimaal een jaar na de oogst worden gedronken. Doordat de Riesling in veel verschillende omstandigheden groeit, is het smaakprofiel van de wijnen ook erg variërend. De Riesling resulteert in zoete witte wijnen tot hele droge witte wijnen.

Bekijk ons assortiment wijnen van de Riesling!

Wijntips bij dit bericht: