In the spotlights

In the spotlights: Pinot Noir

05 Dec 2017
in-the-spotlights-pinot-noir

De Pinot Noir groeit al meer dan 2000 jaar in de Bourgogne, Frankrijk. Deze druiven zorgen voor wijn met kenmerkende aroma's van kersen, aardbeien, violen en rozen. De wijn is vaak licht, fris en sappig van smaak. In wat warmere gebieden is de Pinot Noir juist zwoeler. Hoe meer zon deze druif krijgt, hoe zachter de tannines.

Wijn van Pinot Noir

Waar komt de Pinot Noir voor?

Buiten de Bourgogne is de Pinot Noir ook te vinden in de Elzas, Loire, Languedoc en Champagne. Ook buiten Frankrijk doet de Pinot Noir het goed. Denk aan Duitsland waar de druif uit gemiddeld 11,1% van de aanplant beslaat. Hier wordt Pinot Noir ook wel Spätburgunder genoemd. Ook in Zwitserland en Noord-Italië komt de druif veel voor.

Buiten Europa is Amerika het belangrijkste gebied voor de Pinot Noir druif. Daar worden de mooiste wijnen in Oregon gemaakt van Pinot Noir, maar in Californië is de grootste aanplant. Ook in Nieuw-Zeeland is het de meest aangeplante blauwe druif.

Wat eet je bij Pinot Noir?

Een lekkere Pinot Noir is heerlijk bij verschillende gerechten. Heeft u een frisse Pinot Noir, is deze heerlijk bij bijvoorbeeld gevogelte, paté en kalfsvlees. Heeft u een wat zwoelere Pinot Noir, is deze perfect bij bijvoorbeeld kruidige gerechten, kalfs- en varkensvlees en witvissoorten.

Pinot Noir druif

De Pinot Noir is een lastige druif om te verbouwen. Hij is namelijk erg gevoelig voor ziektes. Verder houdt de Pinot Noir van een koel klimaat een bodem met veel kalk.

Bekijk ons assortiment Pinot Noir wijnen!

Wijntips bij dit bericht: