Algemeen

Wat zegt het alcoholpercentage over de wijn?

13 May 2019
wat-zegt-het-alcoholpercentage-over-de-wijn

Je hebt tig verschillende soorten wijnen. Je kunt wijnen onderscheiden per wijnland, wijnstreek, druif, maar ook alcoholpercentage. Ja, ook dit zegt een hoop over het karakter van de wijn.

Laag alcoholpercentage

Wijnen met een laag alcoholpercentage, en dan heb ik het over minder dan 10%, zijn vaak licht en zoet. Als bij het wijn bereiden het alcoholpercentage is bereikt, stopt de gisting. De suikers zijn dan nog niet geheel uitgegist, waardoor er restsuikers overblijven die de wijn een zoete smaak geven.

Laag tot medium alcoholpercentage

Hieronder worden wijnen met een alcoholpercentage tussen 10% en 11,5% verstaan. Deze wordt vaak van minder zoete druiven gemaakt en komen vaak uit koelere gebieden, zoals bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Ook zijn er een aantal mousserende wijnen die tot deze categorie behoren. De druiven zijn dan eerder geplukt om bubbels te kunnen garanderen.

Medium alcoholpercentage

Dit zijn wijnen met een alcoholpercentage tussen de 11,5 en 13,5%. Dit zijn overigens ook de meest voorkomende wijnen in Europa. In Amerika worden de categorieën anders gezien en vallen deze wijnen onder een laag tot medium alcoholpercentage. In deze categorie vallen ook champagnes.

Medium tot hoog alcoholpercentage

Hieronder vallen wijnen met een alcoholpercentage van 13,5 tot 15% alcohol. Dit zijn veelal wijnen uit landen met een warm klimaat. Denk aan Spanje, Argentinië en grote delen van Italië. Druiven die gedijen in een warmer klimaat zijn vaak zoeter. Deze zorgen dan voor een hoger alcoholpercentage in wijnen.

Hoog alcoholpercentage

Wijnen met een hoog alcoholpercentage bevatten meer dan 15% alcohol. Dit zijn voornamelijk dessertwijnen en port en zijn vaak versterkt met Brandy. Ook zijn er wijnen die van zichzelf een alcoholpercentage van 15% of hoger hebben. Echter zijn deze erg zeldzaam.

Wijntips bij dit bericht: