Algemeen

Wat is het verschil tussen champagne, cava en prosecco?

wat-is-het-verschil-tussen-champagne-cava-en-prosecco

Nog even en het nieuwe jaar breekt aan. Daar moet op gedronken worden. Waar proost je nou beter mee dan met een champagne, cava of prosecco? Wat is eigenlijk het verschil tussen deze drie mousserende wijn? Veel mensen denken dat het allemaal hetzelfde is, maar dan met een andere naam. Deels waar, maar er zitten toch een aantal grote verschillen in. Wij vertellen het je.

Champagne

Champagne is één van de bekendste bubbels. De naam van deze wijn is vernoemd naar de regio Champagne, waar de wijn champagne dus vandaan komt. Komt een mousserende wijn niet uit deze wijnstreek, mag hij ook de naam niet dragen.

Champagne wordt gemaakt volgens de Méthode Traditionelle. De bubbels komen in de wijn, doordat ze minimaal 15 maanden dicht in Franse kelders liggen. De meeste champagnes zijn tussen de negen maanden en een jaar het lekkerste om te drinken. Sommige champagnes zijn tot wel 15 jaar houdbaar. Een vereiste is dat champagne van drie verschillende druivensoorten wordt gemaakt, namelijk de Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Doordat champagne vrij exclusief is, is de prijs vrij hoog. Een champagne kan wel tot een paar duizend euro kosten.

Cava

Cava komt uit Spanje. De meeste cava's komen uit wijnstreek Catalonië. Qua productiemethode lijkt cava het meest op champagne. Hierbij heeft namelijk ook een tweede vergisting op fles plaatsgevonden. Cava is iets milder van smaak dan champagne. Door het klimaat zitten er namelijk minder zuren in. Voor cava wordt vaak gebruik gemaakt van de druiven Macabeo, Parellada en Xarel-Lo. Ook cava komt tot stand volgens de Methode Traditionelle. Het enige verschil is dat cava korter op de fles rijpt. Dit zijn vaak negen maanden. Een groot verschil met champagne is dat cava's het beste jong gedronken kunnen worden. Ze zijn na een jaar vaak niet meer lekker. Ook qua prijs zit er een groot verschil tussen champagne en cava. Cava is veel minder duur!

Prosecco

Prosecco komt uit Italië, Veneto. Qua smaak is prosecco vrij fruitig. Deze mousserende wijn wordt van maar één druif gemaakt, namelijk de Glera. Hoe champagne en cava een tweede gisting op de fleskrijgen, vindt bij prosecco vindt deze gisting in een tank plaats. Ook prosecco is geschikt om direct te drinken. Na een aantal maanden is deze wijn namelijk niet meer lekker. Het productieproces van prosecco is vrij snel. Hierdoor is deze wijn ook erg goedkoop.

Binnenkort een speciale gelegenheid? Proost dan met één van onze mousserende wijnen!

Wijntips bij dit bericht:
 1. rive-della-chiesa-prosecco-rose

  Rive della Chiesa Prosecco Rosé

  Uniek, omdat dit de enige prosecco is, waarbij er Merlotdruiven zijn meegegist! ..Lees meer

  Vanaf € 8,60
 2. Champagne Salmon Montgolfière Brut Chaumuzy

  Champagne Salmon Montgolfière Brut Chaumuzy

  Geweldig mooie champagne met heel veel fruit, aangevuld met wat kruiden. Stijlvolle Champagne! ..Lees meer

  Vanaf € 39,99
 3. Moët & Chandon Brut Impérial Champagne

  Moët & Chandon Brut Impérial Champagne

  Bubbels van één van de meest prestigieuze champagnehuizen ter wereld! ..Lees meer

  Vanaf € 53,95
 4. Bottega Prosecco Gold Bottega Prosecco Gold

  Bottega Prosecco Gold

  Stuivende prosecco met tonen van rijpe appel, peer en exotisch fruit. De gouden fles maakt 'm perfect voor de feestdagen! ..Lees meer

  Vanaf € 21,90
 5. El Miracle Cava Brut El Miracle Cava Brut

  El Miracle Cava Brut Vicente Gandia

  Heerlijke frisse cava met elegante bubbels. Afkomstig van het prachtige Spaanse wijnhuis Vicente Gandia! ..Lees meer

  Vanaf € 7,90
 6. rive-della-chiesa-prosecco-bianco

  Rive della Chiesa Prosecco Bianco

  Heerlijke originele prosecco die evenwichtig in smaak is met een lichte body, verfrissend met lichte fruitaroma's. ..Lees meer

  Vanaf € 8,60
 7. Anna de Codorníu Brut Rosé

  Anna de Codorníu Brut Rosé Cava

  Prachtige mousserende rosé bubbel uit Cava. Licht en zeer elegant met een mooie balans tussen zoet en zuur. ..Lees meer

  € 14,45