Algemeen

Oude en nieuwe wijnwereld

25 Mar 2019
oude-en-nieuwe-wijnwereld

Oude en nieuwe wereld. Je hoort het niet zo vaak meer, maar in de wijnwereld is het nog altijd de manier om onderscheid te maken tussen Europa en alle landen daarbuiten waar de wijnbouw door de Europese kolonisten is neergezet. Het overgrote deel van alle wijn wordt in Europa gemaakt. In de top 15 van wijn producerende landen staan dan ook veel landen uit de 'oude wereld'. Denk aan Italië, Frankrijk en Spanje. Nieuwe wereldlanden zijn alle wijn producerende landen buiten Europa. Van deze landen wordt in de Verenigde Staten de meeste wijn geproduceerd. De verschillen tussen wijn uit deze 'werelden' hebben niet alleen met het klimaat te maken, maar ook spelen culturele aspecten een grote rol. Hieronder brengen we in kaart wat precies de verschillen zijn tussen wijnen uit de oude en nieuwe wereld.

Oude wereld

  • Wijnproductie sinds circa 7000 voor Christus.
  • Focus op terroir
  • Kleine familiebedrijven
  • Koel tot gemiddeld klimaat
  • Strenge regels en wetten omtrent wijnproductie: er wordt al eeuwenlang volgens de zelfde standaarden wijn gemaakt
  • Lange bewaarwijn
  • Etiketten vermelden voornamelijk herkomstgebieden/regio
  • Wijnstijl: lichter van smaak, lager alcoholpercentage, hogere zuurgraat, minder/subtiel fruit, minder body, hoge mineraliteit, ingetogen invloeden van houtrijping, hardere tannines (rode wijn)

Top 5 wijn producerende landen:

  1. Italië met 49,5 miljoen hectoliter (Bekijk onze Italiaanse wijnen)
  2. Frankrijk met 47,5 miljoen hectoliter (Bekijk onze Franse wijnen)
  3. Spanje met 37,2 miljoen hectoliter (Bekijk onze Spaanse wijnen)
  4. Duitsland met 8,9 miljoen hectoliter (Bekijk onze Duitse wijnen)
  5. Portugal met 6,7 miljoen hectoliter (Bekijk onze Portugese wijnen)

 

Nieuwe wereld

  • Wijnproductie sinds circa 16e eeuw
  • Focus op druiven en stijl
  • Grote bedrijven, soms zelfs beursgenoteerd
  • Gemiddeld tot warm klimaat
  • Minder strenge regels en wetten omtrent wijnproductie: experimenten en innovatie mogelijk
  • Korte bewaarwijn, directe consumptie
  • Etiketten vermelden voornamelijk druif
  • Wijnstijl: rijper/krachtiger van smaak, hoger alcoholpercentage, lagere zuurgraat, meer fruit, meer body, lage mineraliteit, veel invloeden van houtrijping, zachtere tannines (rode wijn)

 

Top 5 wijn producerende landen:

  1. Verenigde Staten met 22,1 miljoen hectoliter (Bekijk onze Amerikaanse wijnen)
  2. Argentinië met 13,4 miljoen hectoliter (Bekijk onze Argentijnse wijnen)
  3. Chili met 12,9 miljoen hectoliter (Bekijk onze Chileense wijnen)
  4. Australië met 11,9 miljoen hectoliter (Bekijk onze Australische wijnen)
  5. Zuid-Afrika met 11,2 miljoen hectoliter (Bekijk onze Zuid-Afrikaanse wijnen)

Bron: OIV

Wijntips bij dit bericht: