Algemeen

Hoe bewaar je port?

25 Sep 2018
hoe-bewaar-je-port

Port wijnen zijn heerlijk! Ze zijn uitgesproken en perfect om mee te borrelen. Na een heerlijk avondje is een fles port, in tegenstelling tot een fles rode wijn of witte wijn, vaak niet helemaal leeg. Hoe bewaar je een fles geopende port? Wij vertellen het u!

Hoe bewaar je een geopende fles port?

Belangrijk is dat je de fles afsluit met de originele kurk. Bewaar de port op een plek met een constante temperatuur. Het beste is in de koelkast. De lage temperatuur zorgt er namelijk voor dat de wijn minder snel veroudert. Als je de port wil schenken, is het belangrijk om deze wel op temperatuur te laten komen, nadat de port uit de koelkast is gehaald.

Houd echter wel in de gaten hoeveel port er nog over is. Hoe minder port er nog in de fles zit, hoe groter de invloed van zuurstof op de port.

Hoe lang kun je port bewaren?

Er zijn veel verschillende soorten port. Iedere soort heeft ook weer een andere houdbaarheid:

 • Ruby port
  Ruby port is de meest voorkomende port. Deze port blijft na opening ongeveer twee tot drie weken goed. Leuk om te weten is dat een geopende Ruby port na een dag nóg lekkerder smaakt. Dit komt door het contact met zuurstof. Hierdoor wordt de smaak zachter en voller.
 • Late Bottled Vintage (LBV)
  Een LBV Port kun je na opening minder lang bewaren dan een Ruby port, namelijk maar één tot twee weken.
 • Tawny en Colheita port
  Tawny en Colheita port kunnen na opening langer worden bewaard. Dit komt, omdat deze port wijnen houtlagering hebben gehad; ze zijn dus al in contact geweest met zuurstof. Als een fles wordt opengemaakt, is de reactie op zuurstof minder heftig. Deze port wijnen kunnen ongeveer twee tot drie maanden bewaard worden.
 • Vintage port
  Vintage port is de duurste portsoort en kan na opening maar een paar dagen bewaard worden. Deze port wordt ongefilterd gebottled. Ben je van plan een Vintage port te nuttigen, raden we aan de fles een dag van te voren rechtop te zetten. Op die manier kan de droesem naar de bodem zakken.Wij raden aan om deze port te decanteren. Dit is de port vanaf de fles overgieren naar een karaf. Hoe jonger de port, hoe eerder van te voren je dit doet. Een 10 jaar oude port kun je het beste ongeveer acht uur van te voren decanteren, terwijl een port van 50 jaar maar ongeveer twee uur van te voren gedecanteerd hoeft te worden.

Bekijk ons assortiment port!

Wijntips bij dit bericht: