Wijntips

Wijn bij de barbecue: do's and don'ts

14 Jun 2022
wijn-bij-de-barbecue

Barbecueën, I love it. Niets is gezelliger dan samen met fijne mensen op een zwoele zomerse avond de barbecue aan te steken en lekker lang te genieten van heerlijke gerechten. Als er iets niet mag ontbreken bij een barbecue is het wel een goede wijn. Barbecueën geeft de gerechten een knapperig korstje en een mooie rokerige smaak. Deze smaak vraagt om een wijn met een wat hoger smaakgehalte.

Waar moet je nou op letten bij het uitkiezen en serveren van goede wijn bij de barbecue? Hier een aantal handige basistips.

Zorg voor een goede temperatuur van de wijn

Als we barbecueën is het buiten meestal warm, waardoor de temperatuur van de wijn al snel te hoog wordt. Als een wijn te warm geserveerd wordt, overheerst de smaak van alcohol. Zonde! Het koelen van een fles wijn is dus essentieel bij zomerse temperaturen. Witte wijnen of rosé wijnen kun je het beste serveren tussen de 9 en 12 graden. Ook rode wijnen mogen best licht gekoeld worden. Vaak worden rode wijnen namelijk te warm gedronken. De ideale serveertemperatuur voor een rode wijn ligt, afhankelijk van het type wijn, tussen de 16 en 18 graden. Een ideaal hulpmiddel om zowel rode, witte als rosé wijn op de perfecte temperatuur te brengen en te houden is de Winechill: deze mooie design wijngadget koelt de wijn van binnenuit. Winechill houdt niet alleen gekoelde witte en rosé wijnen tot een uur lang gekoeld op tafel, het brengt rode wijnen ook nog eens binnen 15 minuten op de perfecte drinktemperatuur. Handig toch?

Lees ook: 'De perfecte temperatuur van wijn'

 

Kies liever geen wijnen met een te hoog alcoholpercentage

Bij een barbecue drinken we het liefste een verfrissende wijn die we lekker kunnen doordrinken. Kies daarom geen wijn met een te hoog alcoholpercentage, want anders heb je kans dat je na een glas al staat te dansen op tafel ;). Het alcoholpercentage in een wijn is gerelateerd aan de hoeveelheid suiker die de druif bij de oogst bevat. De suiker wordt tijdens de vinificatie (=wijnmaakproces) namelijk door gisten omgezet in CO2 en alcohol. In koudere klimaten of op wijngaarden die hoger op de berg liggen worden er minder suikers in de druif opgeslagen, waardoor het alcoholpercentage van deze wijnen vaak lager ligt. Een Riesling uit de Elzas is een ideale wijn bij de barbecue. Andere wijnen met een laag alcoholpercentage zijn: een rosé uit de Provence (tip: Henri Gaillard Rosé Côtes de Provence), de Italiaanse bubbel Prosecco of een Noord-Italiaanse Pinot Grigio, zoals de Pinot Grigio Bianco of Pinot Grigio Rosé van het mooie rosé wijnen uit de Provence of het noorden van Italië bieden frisheid en voldoende structuur om te passen bij subtiele vis- en schaaldiergerechten. Ook kan zo'n mooie rosé een wat zwaarder vleesgerecht makkelijk aan. Met een goede rosé kan je dus vaak de hele barbecue vooruit.

Let op bij marinades en sauzen

De gerechten die op de barbecue klaargemaakt worden, zijn vaak gemarineerd en/of worden geserveerd met verschillende sauzen. Dit gooit voor veel mensen roet in het eten als het gaat om het kiezen van de juiste wijn bij de barbecue. Hier wat adviezen van ons:

  1. Marinades op oliebasis, citroensap en verse groene kruiden: Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.
  2. Bij Aziatische gemarineerde gerechten (limoen, Koriander, en Chili): Riesling en Italiaanse Pinot Grigio Rosé.
  3. Peperige marinades of marinades met een flink rooksmaak: een kruidige Syrah.
  4. Rode wijn marinades: wijnen die gemaakt zijn van de combinatie Merlot en Cabernet Sauvignon. Tip: Manoir Grignon Cabernet Syrah.

Wijntips bij verschillende sauzen

Zin in een barbecue met lekkere wijn na al deze tips? Bekijk snel ons assortiment barbecuewijnen voor deze zomer!

Wijntips bij dit bericht: