Wijntips

Welke wijn bij schaal- en schelpdieren?

29 Jul 2019
welke-wijn-bij-schaal-en-schelpdieren

Zeevruchten heb je in verschillende soorten en maten. Daarnaast zijn ze ook erg lekker om met wijn te combineren. De meest logische keuze is het gerecht met zeevruchten te combineren met witte wijnen. Vooral oesters zijn lekker bij witte wijn. Kies dan vooral voor een frisse aromatische wijn zonder houtopvoeding. Een rode wijn raden we af, omdat dit erg botst met zeevruchten. Meer tips leest u onderaan dit artikel.

Welke wijn bij schaaldieren?

Schaaldieren hebben vaak een krachtige smaak. Combineer dit daarom met een volle en rijke witte wijn. Onze tip is een witte wijn met wat mineralige tonen. Denk aan een volle en rijke Chardonnay met eventueel houtopvoeding. Bij houtopvoeding komen er volle aroma's vrij die weer een mooie combinatie kunnen zijn met schaaldieren. Worden er krachtige sauzen bij het gerecht geserveerd, mag de wijn zeker wat voller zijn. Rode wijn raden we echter af. Door rode wijn met zeevruchten te combineren kan het zijn dat er een onaangename metaalsmaak vrijkomt.

Welke wijn bij oesters?

Oesters zijn heerlijk met lichte en droge wijnen. Een krachtige wijn met hout wordt al snel bitter. Onze wijntip: Louis Eschenauer Chardonnay.

Welke wijn bij cocquilles?

Bij cocquilles past een stevige witte wijn met sterke aroma's. Belangrijk is dat de minerale tonen aanwezig zijn. Onze wijntip: Khipu Sauvignon Blanc.

Welke wijn bij gebakken schelpdieren?

Bij gebakken schelpdieren past een licht zure witte wijn bij. Onze wijntip: Sauvion Fildefere Chardonnay.

Wijnen bij schaal- en schelpdieren:

 • Garnalen, oesters, krab en mosselen
  Ga voor een lichte, frisse witte wijn, zoals een Chablis, Soave, Chenin Blanc of een Muscadet.
 • Gamba's
  Ga voor een witte wijn, zoals Sauvignon Blanc, Verdejo, Riesling of rosé wijn.
 • Krab
  Ga voor een complexe witte wijn, zoals een Bourgogne of halfdroge Riesling.
 • Kreeft
  Ga voor een witte wijn, zoals Chardonnay, Bourgogne of champagne.
Wijntips bij dit bericht: