Algemeen

Feiten en fabels over wijn

feiten-en-fabels-over-wijn

Er gaan verschillende feiten en fabels over wijn de ronde. Wat moeten we nou geloven en wat niet? Wij maken het voor eens en voor altijd duidelijk!

Wijnweetjes

Mannen kunnen beter tegen alcohol dan vrouwen > FEIT

Over het algemeen hebben vrouwen meer vet dan mannen. Dit is van belang, omdat alcohol zich via de vetvrije massa in het lichaam verspreid. Hierdoor hebben vrouwen sneller een hoger alcoholpercentage in het bloed dan mannen.

Hoogopgeleide vrouwen drinken meer > FEIT

Uit onderzoek van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) blijkt dat hoogopgeleide vrouwen vroeger beginnen met drinken. Ze hebben vaak een baan met veel verantwoordelijkheden. Dit is vaak stressvol, waardoor ze sneller naar een glas wijn neigen.

Wijn in 'porties' drinken is beter dan in één keer veel wijn drinken > FEIT

Als je doordeweeks niets drinkt en in het weekend in een keer heel veel drinkt, is dit slecht voor je gezondheid. Dit vergroot de kans op een herseninfarct, hoge bloeddruk en nierfalen.

Een draaidop op een fles is minder goed dan een kurk > FABEL

Tegenwoordig zien we steeds meer schroefdoppen en glazen afsluitingen op flessen wijn dan de klassieke kurk. Dit komt, omdat kurk gevoeliger is voor bacteriën en deze zo dus sneller in de wijn terecht kunnen komen.

Goedkope wijn is minder lekker dan dure wijn > FABEL

Een dure wijn hoeft echt niet lekkerder te zijn dan een goedkopere wijn. Ten eerste is smaak erg persoonlijk. Een fles wijn van €60,- hoeft daarom echt niet lekkerder te zijn dan een fles wijn van €6,-.

Van een wijn van minder kwaliteit krijg je hoofdpijn > FABEL

De hoofdpijn wordt vaak veroorzaakt als je te veel wijn drinkt. Of dat nou een kwalitatief goede of minder goede wijn is, maakt niet uit. Wel is het mogelijk dat je lichaam gevoelig is voor bepaalde stoffen in wijn die hoofdpijn veroorzaken, zoals bijvoorbeeld sulfiet.

Elke dag wijn drinken is schadelijk voor de gezondheid > FEIT

Als je iedere dag drinkt, is het schadelijk voor de gezondheid. Voor mannen geldt dat ze maximaal veertien glazen per week zouden kunnen drinken en vrouwen maar zeven. Meer drank kan leiden door ernstige gezondheidsproblemen.

Wijn is minder schadelijk voor de gezondheid dan sterke drank > FABEL

Te veel alcohol is schadelijk voor de gezondheid. Of dit wijn, bier, port of champagne is, maakt niet uit!

Van in de zon drinken word je sneller dronken > FEIT

Als de zon schijnt en het warmer is, krijg je sneller dorst. Hierdoor drink je vaak sneller, maar vooral ook meer. Ook neemt de bloedtoevoer toe, waardoor alcohol sneller in je bloed en hersenen terechtkomt. Hierdoor komt dat glaasje wijn sneller aan.

Wijn na bier geeft plezier, bier na wijn geeft venijn > FABEL

Of je nou eerst bier of wijn drinkt, maakt helemaal niets uit. Als je een kater of andere klachten krijgt, ligt dit aan de hoeveelheid alcohol en hoe snel je drinkt.

Wijntips bij dit bericht:
 1. Proefpakket Rode Wijn (6 flessen)

  Proefpakket Rode Wijn (6 flessen)

  Verschillend van stijl en smaak, maar alle zes meer dan de moeite waard. Laat je verrassen. ..Lees meer

  € 49,35 € 46,95
 2. Proefpakket witte wijn (6 flessen)

  Proefpakket witte wijn (6 flessen)

  Proef en laat je verrassen door deze overheerlijke witte wijnen. ..Lees meer

  € 52,85 € 49,95
 3. Proefpakket rosé wijn (6 flessen)

  Proefpakket rosé wijn (6 flessen)

  Proef en laat je verrassen door deze overheerlijke rosé wijnen. ..Lees meer

  € 52,35 € 49,95