Wijntips

Wat is Provence rosé?

07 May 2024

Provencé rosé is een steeds populairder wordende wijn. Deze rosé wijn is afkomstig uit wijngebied Provence, gelegen in het zuidoosten van Frankrijk, langs de Middellandse Zee.

De Provence staat wereldbekend om haar wijnproductie en dan hebben we het vooral over rosé wijnen. Van alle wijnen die gemaakt worden in de Provence, is 80% rosé wijn.

Kleur van Provence rosé

Provence rosé herken je vaak aan haar bleekroze kleur. De lichte kleur ontstaat, doordat er beperkt contact is tussen de druivenschillen en het druivensap tijdens het wijnbereidingsproces. Rosé wijnen met een blozende kleur worden blush rosé wijnen genoemd.

Geur van Provence rosé

Provence rosé wijnen hebben vaak erg aromatische geuren. Je herkent hierin iets van fruitige en bloemige geuren. Soms komt er ook iets van kruiden naar voren.

Smaak van Provence rosé

Rosé wijnen uit de Provence staan bekend om hun frisse en levendige smaak. Ze zijn vaak erg ‘crispy’. De wijnen hebben vaak een lichte tot medium body. Er komen fruitige tonen van verse rode bessen, aardbeien, frambozen en rode kersen. Ook citroen, grapefruit en sinaasappel komen hierin terug.

Ook komen er soms subtiele bloemige aroma’s naar voren. Deze tonen dragen bij aan een verfijnd karakter van de wijn. Wat een Provence rosé wat complexer maakt, zijn de lichte kruidige tonen die sommige wijnen bevatten. Denk aan tonen van witte peper, tijm en wat kruiden.

Profiel van Provence rosé wijnen

Het profiel van een Provence rosé loopt nogal uiteen. Sommige Provence rosé wijnen zijn wat zoeter, terwijl sommige wat droger en fruitiger zijn. Dit hangt onder andere af van de gebruikte druiven en de vinificatie,

Druiven voor Provence rosé

De meeste Provence rosé wijnen zijn gemaakt van rode druiven. Denk aan de Grenache, Syrah, Mourvèdre, Cinsault en Carignan. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van inheemse druiven. Echter wordt het meest gekozen voor deze eerdergenoemde druiven.

Wijn spijs combinaties Provence rosé

Provence rosé is een goede keuze als je een lekkere wijn zoekt bij verschillende gerechten. Vooral bij lichte salades, visgerechten, kip en gegrilde groenten is een Provence rosé een goede keuze. Ook tijdens een barbecue kan je een lekkere Provence rosé schenken, net zoals lichte pasta’s, zeevruchten en Mediterrane gerechten.

Heb jij zin gekregen in een Provence rosé? Bekijk dan ons assortiment!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Henri Gaillard Cotes de Provence Rose

    Henri Gaillard Côtes de Provence Rosé

    Precies hoe een Provence rosé hoort te zijn! Mooi in balans. De verfijnde afdronk maakt het helemaal af. ..Lees meer

    Vanaf € 9,90
  2. La Tourelle de Pigoudet Coteaux d'AIX en Provence Rosé La Tourelle de Pigoudet Coteaux d'AIX en Provence Rosé

    La Tourelle de Pigoudet Coteaux d'AIX en Provence Rosé

    Magische AIX en Provence rosé met een uitmuntende prijs-kwaliteitverhouding. De smaak is verrassend elegant, fris en sappig met een toets rood fruit en ietwat bloedsinaasappel. ..Lees meer

    Vanaf € 10,99
  3. Domaine de la Rouvière Côtes de Provence Rosé AOP Domaine de la Rouvière Côtes de Provence Rosé AOP

    Domaine de la Rouvière Côtes de Provence Rosé AOP

    Rosé all day! Deze Provence rosé is precies wat je van een Provence rosé verwacht. Licht en fruitig met een goede body. ..Lees meer

    Rating:
    100%
    € 12,99 € 9,99
  4. Proefpakket Provence Rosé (3 flessen)

    Proefpakket Provence Rosé (3 flessen)

    Drie overheerlijke rosé wijnen uit de Provence. Laat je verrassen... ..Lees meer

    € 37,95 € 35,45