Wijntips

Smaakprofielen | Hoe kies je de juiste wijn?

smaakprofielen-hoe-kies-je-de-juiste-wijn

Wijn is er in alle soorten en smaken: van een zoete fruitige wijn tot een zware robuuste wijn. Sommige mensen weten precies wat ze willen. Voor sommigen is het een ware zoektocht. In dit artikel laat ik zien op welke manieren een wijn uitgekozen kan worden.

Smaak van wijn

Smaak speelt een belangrijke rol bij het kiezen van een wijn. Smaak is erg persoonlijk. Om het gemakkelijker te maken, bestaan er een aantal smaakprofielen. Waar gaat jouw voorkeur naar uit?

Zoete witte wijnen

Dit zijn vaak volle en zoete wijnen met een zachte smaak. Ze hebben de geur van overrijp fruit, honing en vanille. Voorbeelden zijn wijnen van de Chenin Blanc-druif. Ook dessertwijnen vallen hieronder.
Zoete wijnen zijn heerlijk bij chocoladetaart en volle kazen.

Strakdroog en fruitig (witte wijn)

Dit zijn vaak jonge witte wijnen met frisse en fruitige geuren. Een duidelijk voorbeeld van frisse tonen zijn citrusvruchten (citroen, sinaasappel en limoen). Ook de smaak van appels, rode bessen, aardbeien, framboos en ananas en de ziltige smaken van producten van oesters en mosselen zijn voorbeelden van frisse tonnen. Deze geven een strak mondgevoel en zijn gemaakt van Sauvignon Blanc of Prosecco. Frisse, strakke en fruitige wijnen zijn heerlijk bij frisse salades.

Zacht, tropisch en fruitig (witte wijn)

Dit zijn vaak wijnen met de smaak van rijpe banaan, mango, meloen en ananas. Ook de smaak van noten, boter, karamel, paddenstoelen, kaneel en nootmuskaat zijn voorbeelden van rijpe tinten. Let op: met 'rijp' wordt niet de rijpheid van een product bedoeld, maar gaat het puur om de smaak.
Zachte, tropische en fruitige witte wijnen zijn heerlijk bij vis en rijke sausen.

Vol en rijk (witte wijn)

Dit zijn vaak wijnen met een ronde smaak en zacht mondgevoel. Ze hebben frisse en romige geuren. Deze wijnen zijn meestal gemaakt van Chardonnay, Semillon of Viognier.
Volle en rijke wijnen zijn heerlijk bij visgerechten, gevogelte en rijke salades.

Licht, elegant en fruitig (rode wijn)

Dit zijn vaak vriendelijke, lichte rode wijnen met een fruitig karakter. Ze hebben een soepele structuur en een subtiele smaak en geuren van fruit en kruiden. Deze wijnen zijn vaak gemaakt van Gamay, Cabernet Franc, Pinot Noir of Merlot.
Lichte, elegante en fruitige wijnen smaken heerlijk met gegrild gevogelte, lichte pastagerechten en kaasplankjes.

Volrond en sappig (rode wijn)

Dit zijn vaak wijnen met een zachte en krachtige smaak. Ze hebben geuren van bramen, hout, vanille en kruiden. Volronde en sappige wijnen zijn vaak Cabernet, Merlot, Petit Verdot, Tempranillo en Shiraz.
Volronde en sappige wijnen zijn heerlijk met pasta bolognese en steaks.

Stoer en krachtig (rode wijn)

Dit zijn vaak wijnen met een intense smaak en lange afdronk. Ze hebben een scala aan geuren van fruit, kruiden en specerijen. Bij wat rijpere wijnen komen ook vaan geuren van leer en tabak naar voren. Stoere en krachtige wijnen zijn vaak Barolo, Brunello en Tempranillo's.
De wijnen smaken heerlijk bij wildvlees.

Licht en fris (Rosé)

Dit zijn vaak wijnen met lichte en frisse tonen. Een duidelijk voorbeeld van frisse tonen zijn citrusvruchten (citroen, sinaasappel en limoen). Ook de smaak van appels, rode bessen, aardbeien, framboos en ananas en de ziltige smaken van producten van oesters en mosselen zijn voorbeelden van frisse tonen.
Een lichte en frisse Rosé is heerlijk bij is heerlijk bij schaal- en schelpdieren, lichte salades, risotto met garnalen en vegetarische gerechten, zoals gegrilde courgette.

Fruitig en kruidig (Rosé)

Dit zijn vaak smaakvolle wijnen met tinten van fruit en een subtiel vleugje van peper of andere kruiden.
Een fruitige en kruidige rosé wijn is heerlijk bij salades en gegrild vlees.

Droog of zoet (bubbels)

Dit zijn wijnen met koolzuurgas. Denk aan champagne, Cava en Prosecco. Hiervan zijn zoete en droge varianten te vinden.

Kleur van wijn

Wit, rood of rosé? Veel mensen drinken standaard een bepaalde kleur wijn. Puur omdat het lekker is. Toch wordt er ook vaak gekeken naar het weer/seizoen. In de winter heb je vaak zin in een wat zwaardere wijn, terwijl je in de zomer eerder kiest voor een lichte wijn. De kleur kan ook weer gekoppeld worden aan de smaakprofielen. Zie hierboven.

Wijn en spijs

Naar aanleiding van eten kan er een wijn gekozen worden. Staat er rood vlees op het menu, wordt er eerder gekozen voor een rode wijn. Bij vis, past beter een witte wijn. Naast vis en vlees kan er ook gekeken worden naar de kruiden, sauzen en bereidingswijze. Uiteraard ligt het allemaal wel wat genuanceerder dan men vaak denkt. Er wordt niet alleen naar de kleur gekeken, maar ook naar de wijnsoort: droog, mousserend, versterkt of zoet. Dit is een kwestie van zelf uitproberen. Advies van een echte wijnkenner is natuurlijk ook erg handig!

Naam van de wijn

Veel mensen gaan af op een bekende naam. Allemaal leuk en aardig, maar naam zegt bij lange na niet alles. Wat nou als deze 'bekende' wijn helemaal niet uw smaak is? Wat mij betreft dus een slecht criterium.

Herkomst van wijn

Kiezen op land of streek lijkt erg handig. Helaas is kom je snel bedrogen uit. Binnen een land of streek heb je ook weer veel verschillende kleuren en smaken en ben je dus weer terug bij af.

Druiven in wijn

Men denkt dat kiezen op basis van druivenras erg gemakkelijk is. Helaas is dit niet het geval. De omgeving van waar de druiven groeien, speelt een grote rol. Een andere bodem, klimaat en methode zijn erg bepalend voor de smaak van de wijn. Wees gewaarschuwd: niet alle Chardonnays smaken het zelfde. Mocht je een bepaalde wijn van een druivenras erg lekker vinden, is het niet raar dat een andere wijn van dat ras juist helemaal niet lekker is.

Wijnfles en wijnetiket

Het oog wil ook wat. Als de fles en het etiket er mooi uitzien, is men eerder geneigd te kiezen voor die wijn. Echter betekent een mooi design niet dat de wijn lekker is.

Prijs van wijn

Echte wijnkenners weten dat prijs vaak niet veel betekent. Veel mensen denken vaak dat hoe duurder de wijn, hoe lekkerder. Deze theorie klopt echter niet. Er zijn ook heerlijke wijnen voor minder dan €10,-.

Hoe kies je een wijn die bij jou past?

De belangrijkste factor is smaak en hier kom je maar op één manier achter: proeven. Bezoek proeverijen of koop proefpakketten. Ook kan smaak bepaald worden aan de hand van smaakprofielen. Doe smaaktesten of laat je adviseren. Er zijn tal van testen te vinden op het Internet.

Wijntips bij dit bericht:
 1. Proefpakket licht, elegant & fruitig rood (6 flessen)

  Proefpakket licht, elegant & fruitig rood (6 flessen)

  Zes heerlijke flessen wijn hebben wij voor je uitgezocht die voldoen aan het smaakprofiel licht, elegant en fruitig! ..Lees meer

  € 47,90 € 44,95
 2. Proefpakket strakdroog & fruitig wit (6 flessen)

  Proefpakket strakdroog & fruitig wit (6 flessen)

  Een mooie selectie van zes strakdroge en fruitige witte wijnen. Alle zes de wijnen zijn meer dan de moeite waard! ..Lees meer

  € 51,35 € 48,95
 3. Proefpakket vol & rijk wit (6 flessen)

  Proefpakket vol & rijk wit (6 flessen)

  Heerlijk proefpakket met zes witte wijnen die stuk voor stuk de moeite waard zijn. Proef en geniet! ..Lees meer

  € 55,35 € 52,95
 4. Proefpakket stoer & krachtig rood (6 flessen)

  Proefpakket stoer & krachtig rood (6 flessen)

  Prachtige selectie aan rode wijnen om ze allemaal te leren kennen! ..Lees meer

  € 61,65 € 58,95
 5. Proefpakket volrond & sappig rood (6 flessen)

  Proefpakket volrond & sappig rood (6 flessen)

  Proefpakket met wijnen die direct plezieren en niet snel zullen vervelen. ..Lees meer

  € 44,85 € 41,95
 6. Proefpakket zacht, tropisch & fruitig wit (6 flessen)

  Proefpakket zacht, tropisch & fruitig wit (6 flessen)

  Proefpakket met wijnen die direct plezieren en niet snel zullen vervelen. ..Lees meer

  € 47,85 € 44,95