In the spotlights

In the spotlights: wijnstreek Mendoza

in-the-spotlights-wijnstreek-mendoza

Mendoza ligt in het westen van Argentinië. Het is het belangrijkste wijngebied van het land. Hier ligt namelijk 70% van de totale wijnbouwgrond. De druiven die in Mendoza groeien, groeien op het hoogste punt ter wereld. De belangrijkste wijnen uit Mendoza zijn die van de Malbec. De belangrijkste wijnsregio's in Mendoza zijn Luján de Cuyo, Valle de Uco en Maipú.

Geschiedenis van Mendoza

In de 19e eeuw werd er een spoorwegverbinding aangelegd tussen Mendoza en Buenos Aires. Dit betekende een doorbraak. Niet alleen door de kortere reistijd tussen deze twee steden, maar ook doordat er meer mensen naar Mendoza kwamen. Ook het transporteren van wijn werd makkelijker. Voor die tijd werd er al wijn geproduceerd in Mendoza. Echter waren deze wijnen lokaal erg populair. Door de spoorwegverbinding groeide de vraag heel erg naar wijnen, omdat deze nu ook buiten de grenzen van Mendoza werden gedronken. Hierdoor steeg de productie sterk.

De focus van de wijnproductie lag vooral op de internationale markt. Tegenwoordig wordt er echt gefocust op kwaliteit.

Klimaat en terroir in Mendoza

Mendoza ligt erg hoog en ten oosten van het Andesgebergte. De pieken van de Andes schermen de wijngaarden grotendeels af. Hierdoor worden de wijngaarden nauwelijks getroffen door regenbuien en is de grond erg droog. Toch komt er genoeg smeltwater vanaf de bergen naar beneden. Dit water bereikt de planten via een soort tunnel. Deze zijn ooit gebouwd door de Inca's. Overdag is het erg warm in Mendoza, maar in de nacht vrij koel. Het gevolg: fruitige wijnen met veel geur en smaak.

De druiven groeien op een combinatie van zand, klei en kiezels. Dit is een perfecte combinatie als we het hebben over opname van water; het water kan goed de grond in trekken.

Wijnen uit Mendoza

De druiven in Mendoza rijpen snel, waardoor de zuurgraad snel verloren gaat. Doordat het in de nacht snel afkoelt, wordt dit proces echter vertraagd. De druiven behouden hierdoor hun frisheid en zuur. Daarnaast worden de tannines door de hoge intensiteit van de zon erg rijp. Eindstand: rode soepele wijnen met ronde tannines en frisheid.

Druiven in Mendoza

Mendoza staat bekend om de Malbec. Deze druift gedijt erg goed in de omstandigheden in deze wijnstreek. Naast de Malbec komen de ook de Cabernet Sauvignon, Tempranillo, Merlot, Merlot, Chardonnay, Torrontes, Sémillion en Pinot Noir veel voor.

Bekijk al onze wijnen uit wijnstreek Mendoza!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Terra Argenta Malbec

    Terra Argenta Mendoza Malbec

    Krachtige Argentijnse rode wijn met expressieve en rijke geuren van zwarte bessen, vanille en wat kruiden. Zacht in de mond met een mooie lange afdronk. Betoverend lekker! ..Lees meer

    Vanaf € 6,99