In the spotlights

In the spotlights: sherry

17 Jul 2018
in-the-spotlights-sherry

Sherry, ook wel xeres, is één van de oudste wijnen ter wereld. Het is eigenlijk een versterkte witte wijn, afkomstig uit de streek van Jerez de la Fontera, Spanje. Alleen wijn uit deze streek mag sherry genoemd worden.

Hoe wordt Sherry gemaakt?

Als eerst wordt er witte wijn van de Palamino druif gemaakt met een alcoholpercentage van ongeveer 12,5%. Wat anders is, is dat nu pas de rijping begint. Er wordt alcohol toegevoegd tot een percentage van ongeveer 17%. Vervolgens komt er een biologische rijping. De wijn wordt in houten vaten gedaan, waarnaar er een laag gistcellen ontstaat op de wijn, zodat het niet oxideert. Om deze cellen in leven te laten, wordt de wijn regelmatig ververst. Dit wordt gedaan door het stapelen van de vaten. Onderin zitten de oudste wijnen en bovenaan de jongste. Van het ene vat naar het andere worden wijnen overgetapt. Dit systeem heet het Solera Systeem.

Druiven voor Sherry

In het gebied rond Jerez de la Frontera is de bodem erg kalkrijk. Daarnaast houdt de bodem veel vocht vast, waardoor er in wat drogere periodes genoeg water is voor de druif. In het gebied waait een Middellandse Zee bries, wat zeer ten goede komt aan de smaak van sherry. Het sherrygebied is één van de weinige gebieden ter wereld waar de Palomino druif groeit. Deze druif wordt 80% gebruikt voor sherry. Ook de Pedro Ximénez en Moscatel worden gebruikt voor sherry's.

Soorten Sherry

Er zijn veel verschillende soorten sherry's: van droog tot volkrachtig en van kruidig tot mierzoet. Zo heb je bijvoorbeeld de Manzanilla die vrij droog, zilitig en kruidig is. De cream sherry is weer erg zoet en stroperig. Amorosso is halfdroog met een houterige rooksmaak, terwijl Pale Cream weer lichtzoet en pittig is. Verder heb je nog dry, Fino, Amontillado, Amorosso en Palo Cortado.

Bekijk ons assortiment Sherry. Binnenkort wordt ons sherry assortiment uitgebreid. Hou onze website dus in de gaten!

Wijntips bij dit bericht: