In the spotlights

in the spotlights: rosé wijn

11 Apr 2018
in-the-spotlights-rose-wijn

Geen lichte rode wijn en ook geen witte wijn met een kleurtje. Rosé wijn is een eigen wijntype. Er zijn meerdere methoden om rosé wijn te maken. Eén ding is wel zeker: voor rosé wijn worden blauwe druiven gebruikt. Deze zorgen voor de lichtrode/roze kleur.

Methoden om rosé wijn te maken

Rosé wordt niet gemaakt door rode en witte wijn te mengen. Een uitzondering hierop is rosé champagne. Er zijn vier belangrijke methoden om rosé wijn te maken.

  1. Korte inwerking: bij deze methode maakt de wijnmaker tegelijk rode en rosé wijn. De wijnmaker laat dan bij de productie van rode wijn sap weglopen. Het weggelopen sap is licht van kleur en kan opgevangen worden om rosé wijn van te maken. Deze methode heet 'saignée'. Van deze methode wordt veel gebruik gemaakt in de Provence en Tavel.
  2. Directe persing: hierbij gaan de blauwe druiven na de oogst direct in de pers. Hierdoor is er maar weinig contact tussen het sap en de druivenschillen. Hierdoor krijgt het sap een lichte kleur. Stel dat de wijn te licht van kleur is voegt men er nog wat extra sap aan toe van de laatste persingen. Daarna behandelt men de most zoals bij witte wijn. Deze methoden wordt veel gebruikt in het Loiregebied.
  3. Langer schilcontact: bij deze methode wordt de most al direct geperst na het weken. Ook hier verloopt vervolgens de gisting op dezelfde manier als bij witte wijn. Deze manier van rosé maken levert een steviger en meer geconcentreerde rosé op. Van vroeger uit werd er op deze manier in de Bordeaux 'clairet' gemaakt. Deze rosé lijkt op lichte rode wijn.
  4. Mengen van blauwe en witte druiven: rode wijn en witte wijn mogen niet gemengd worden maar blauwe en witte druiven wel. Deze druiven gaan dan gezamenlijk in de gistkuip. Dit type rosé komt voor in Duitsland.

Wanneer wordt rosé wijn gedronken?

Wanneer rosé wijn gedronken kan worden is afhankelijk van de persoonlijke smaak. Wel komt rosé wijn het beste tot zijn recht als ze zo jong mogelijk en koel gedronken wordt. Rosé wijn is erg lekker bij lichte gerechten, zoals bijvoorbeeld een frisse salade. Ook is rosé wijn erg lekker om op een zomerse middag of avond op het terras als gezelschapswijn te drinken.

Zin in rosé wijn gekregen? Bekijk dan ons assortiment met rosé wijnen!

Wijntips bij dit bericht: