In the spotlights

In the spotlights: port

27 Jan 2020
in-the-spotlights-port

Port is een zoete versterkte wijn uit – je raadt het al – Portugal. De wijn is afkomstig uit de Dourostreek. Port is heerlijk als aperitief. Een glaasje na het eten is zeker niet verkeerd. Lekker met borrelhapjes, kazen of desserts.

De naam port

Port komt van Oporto, een havenstad in Portugal. De stad ligt aan de monding van rivier de Douro. De druiven van de port worden verbouwd op ruige heuvels aan beide zijden van de rivier. Dit gebied wordt de Dourostreek genoemd en hier wordt al eeuwenlang wijn geproduceerd. Vanaf circa de 13e eeuw exporteert Portugal heel wat wijn naar het buitenland.

Geschiedenis

Port is in de 17e eeuw ontstaan. Engeland importeerde toentertijd veel wijn uit Frankrijk. Echter, Engeland raakte in oorlog met Frankrijk, waardoor deze import stopte. Engeland is toen op Portugal overgestapt. Door de lange boottocht van Portugal naar Engeland werden veel wijnen slecht. Om dit te voorkomen, voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de wijnen aan boord. Hierdoor stopte het gistingsproces en werden niet alle suikers omgezet in alcohol. Eindstand: een heerlijke zoete wijn; port is geboren.

Wijnwetgeving

Al snel groeide het aantal Britse Port exporteurs in de Douro streek. Dit is de reden dat veel porthuizen een Engelse naam hebben. Niet alleen de exporteurs groeiden, ook de vraag naar port. Er werden grote hoeveelheden port gemaakt, niet altijd van goede kwaliteit. Om de kwaliteit te waarborgen, heeft de Portugese regering in 1756 een instituut (Oporto Wine company) opgericht die strenge controles uitvoert op de productie, handel en benaming van de wijn. Zij hebben er ook voor gezorgd dat de Douro de beschermde herkomstbenaming van Portugal werd. Deze wijnwetgeving is tot op heden één van de strengste van de wereld.

Van druif tot port

Tegenwoordig zijn er enorm veel (33.000) wijnboeren voor port en Dourowijnen. Zij bezitten elk ongeveer één hectare aan wijngaarden. De boeren telen en oogsten de druiven. De port wordt echter niet door hen bereid. De oogst wordt verkocht aan grote porthuizen in de regio. Zij verwerken de druiven tot port.

Omdat de hellingen erg steil zijn, worden de druiven handmatig geoogst. Na het plukken worden de druiven door robots met 'rubberen voeten' gekneusd. Vroeger werden ze met echte voeten gekneusd. De gekneusde druiven worden enkele dagen in roestvrijstalen tanks gedaan, zodat ze kunnen gisten. Tijdens het gistingsproces worden de suikers van de druiven omgezet in alcohol. Door wijnalcohol toe te voegen, stopt de gisting van de port. Niet alle suikers zijn dan omgezet in alcohol. Hierdoor ontstaat de zoete smaak van port. Het alcoholpercentage van port ligt rond de 20%.

Nadat de port is gerijpt, wordt deze pas echt samengesteld. Verschillende soorten port worden geblend. Dit is dan vaak port uit verschillende jaren en van andere wijngaarden. Na het blenden, wordt de port gebotteld.

Keuring

Voordat de port wordt geblend, gaat deze door een strenge keuring. Dit gebeurt door de meeste producenten in Vila Nova de Gaia. De port wordt door officiële proevers geproefd. Goedgekeurde wijnen worden vrijgegeven aan porthuizen. Daarna wordt de port nogmaals door de keldermeester geproefd. Hij bepaalt wat voor soort port het wordt. Hierna rijpt de port verder op eikenhouten vaten.

Bekijk ons assortiment port!

Wijntips bij dit bericht: