In the spotlights

In the spotlights: port

in-the-spotlights-port

Port is een zoete versterkte wijn uit – je raadt het al – Portugal. De wijn is afkomstig uit de Dourostreek. Port is heerlijk als aperitief. Een glaasje na het eten is zeker niet verkeerd. Lekker met borrelhapjes, kazen of desserts.

Port wijn

Port komt van Oporto, een havenstad in Portugal. De stad ligt aan de monding van rivier de Douro. De druiven van de port worden verbouwd op ruige heuvels aan beide zijden van de rivier. Dit gebied wordt de Dourostreek genoemd en hier wordt al eeuwenlang wijn geproduceerd. Vanaf circa de 13e eeuw exporteert Portugal heel wat wijn naar het buitenland.

Geschiedenis van port

Port is in de 17e eeuw ontstaan. Engeland importeerde toentertijd veel wijn uit Frankrijk. Echter, Engeland raakte in oorlog met Frankrijk, waardoor deze import stopte. Engeland is toen op Portugal overgestapt. Door de lange boottocht van Portugal naar Engeland werden veel wijnen slecht. Om dit te voorkomen, voegden de Engelsen wijnalcohol toe aan de wijnen aan boord. Hierdoor stopte het gistingsproces en werden niet alle suikers omgezet in alcohol. Eindstand: een heerlijke zoete wijn; port is geboren.

Wijnwetgeving port

Al snel groeide het aantal Britse Port exporteurs in de Douro streek. Dit is de reden dat veel porthuizen een Engelse naam hebben. Niet alleen de exporteurs groeiden, ook de vraag naar port. Er werden grote hoeveelheden port gemaakt, niet altijd van goede kwaliteit. Om de kwaliteit te waarborgen, heeft de Portugese regering in 1756 een instituut (Oporto Wine company) opgericht die strenge controles uitvoert op de productie, handel en benaming van de wijn. Zij hebben er ook voor gezorgd dat de Douro de beschermde herkomstbenaming van Portugal werd. Deze wijnwetgeving is tot op heden één van de strengste van de wereld.

Van druif tot port

Tegenwoordig zijn er enorm veel (33.000) wijnboeren voor port en Dourowijnen. Zij bezitten elk ongeveer één hectare aan wijngaarden. De boeren telen en oogsten de druiven. De port wordt echter niet door hen bereid. De oogst wordt verkocht aan grote porthuizen in de regio. Zij verwerken de druiven tot port.

Omdat de hellingen erg steil zijn, worden de druiven handmatig geoogst. Na het plukken worden de druiven door robots met 'rubberen voeten' gekneusd. Vroeger werden ze met echte voeten gekneusd. De gekneusde druiven worden enkele dagen in roestvrijstalen tanks gedaan, zodat ze kunnen gisten. Tijdens het gistingsproces worden de suikers van de druiven omgezet in alcohol. Door wijnalcohol toe te voegen, stopt de gisting van de port. Niet alle suikers zijn dan omgezet in alcohol. Hierdoor ontstaat de zoete smaak van port. Het alcoholpercentage van port ligt rond de 20%.

Nadat de port is gerijpt, wordt deze pas echt samengesteld. Verschillende soorten port worden geblend. Dit is dan vaak port uit verschillende jaren en van andere wijngaarden. Na het blenden, wordt de port gebotteld.

Keuring van port

Voordat de port wordt geblend, gaat deze door een strenge keuring. Dit gebeurt door de meeste producenten in Vila Nova de Gaia. De port wordt door officiële proevers geproefd. Goedgekeurde wijnen worden vrijgegeven aan porthuizen. Daarna wordt de port nogmaals door de keldermeester geproefd. Hij bepaalt wat voor soort port het wordt. Hierna rijpt de port verder op eikenhouten vaten.

Bekijk ons assortiment port!

Wijntips bij dit bericht:
 1. Ferreira Ruby Port

  Ferreira Porto Ruby

  Jeugdige rode port van het prachtig wijnhuis 'Ferreira' dat al jaren op nummer één staat in Portugal! ..Lees meer

  Vanaf € 10,45
 2. Proefpakket Port (6 flessen)

  Proefpakket Port (6 flessen)

  Een portkenner of een beginner in port? Ontdek met dit proefpakket wat bij je past! ..Lees meer

  € 98,85 € 94,95
 3. Ferreira Port Geschenkset Mini's

  Ferreira Port Geschenkset Mini's

  Een prachtige geschenkset van Ferreira met de klassieke mini's! Leuk om te geven én om te krijgen. ..Lees meer

  Vanaf € 14,99
 4. Ferreira Dona Antonia 20 years Old Tawny Porto

  Ferreira Dona Antonia 20 years Old Tawny Porto

  Deze 20 jaar oude heeft alles wat je ervan verwacht. Vol, delicaat en fluweelzacht! ..Lees meer

  Vanaf € 55,95
 5. Ferreira Dona Antonia 10 years Old Tawny Porto

  Ferreira Dona Antonia 10 years Old Tawny Porto

  Een heerlijke 'power port' met een lange afdronk. Heeft gerijpt op hout en dat proef je zeker terug! ..Lees meer

  Vanaf € 24,95
 6. Ferreira Dona Antonia White Port 10 Years

  Ferreira Dona Antonia White Porto 10 Years Old

  Tien jaar oude port. Een echte smaakbeleving! Heeft een zorgvuldige rijping ondergaan. ..Lees meer

  Vanaf € 19,95
 7. Kopke Vintage Port

  Kopke Vintage Port (diverse jaartallen)

  Kopke Vintage Port staat aan de top van de porthiërarchie. Diverse jaartallen Vintage Port beschikbaar! ..Lees meer

  Vanaf € 41,95

 8. Porto Valdouro White Por

  Porto Valdouro White Port

  Mooie witte port met complexe aroma's en een mooie lange afdronk! ..Lees meer

  Vanaf € 8,95
 9. Ferreira Branco

  Ferreira Porto Branco

  Lekker zomerse en frisse Branco Port! Perfect als basis van een heerlijk zomers mixdrankje! ..Lees meer

  Vanaf € 10,45
 10. Ferreira Tawny Port

  Ferreira Porto Tawny

  Op vat gerijpte tawny port! Met veel karakter en tonen van zuidvruchten, noten en eikenhout is het genieten geblazen! ..Lees meer

  Rating:
  80%
  Vanaf € 10,45
 11. Ramos Pinto Porto mini geschenkset

  Ramos Pinto Porto mini geschenkset

  Houd thuis een portproeverij met deze geweldige Ramos Pintos set. Leuk voor een proeverij, maar zeker ook als geschenk! ..Lees meer

  Vanaf € 13,75