Algemeen

Hoe bewaar je wijn?

11 Jul 2017
hoe-bewaar-je-wijn

De meeste wijnen zijn direct te drinken. Echter zijn er ook een aantal goede bewaarwijnen. Als je de wijn laat liggen, reageren verschillende stoffen in de wijn op/met zuurstof. Denk aan tannine en kleurstoffen. Het gevolg: de wijn krijgt een complexere samenstelling en smaak.

Ideale omstandigheden

Een wijn rijpt het beste:

  • in een donkere en frisse omgeving met zo min mogelijk vibraties en geuren.
  • in een licht vochtige omgeving met genoeg toegang tot lucht.
  • in een omgeving met een constante temperatuur
  • in een omgeving waar het niet tocht

Vaak geldt: hoe langer je de wijn wil bewaren, hoe beter de omstandigheden moeten zijn.

De fles kan het beste liggend of schuin bewaard worden. Zo voorkom je dat de kurk snel uitdroogt. Een wijnkelder is natuurlijk ideaal, maar een (voorraad)kast is ook prima.

Zuurstof

Zuurstof speelt een grote rol bij het rijpen van wijnen. Het gaat zowel om zuurstof die al in de fles zit of die door de kurk heen lekt. Door reacties met zuurstof worden verbindingen gevormd die de wijn een mooie smaak geven. Belangrijk is dat deze processen niet al te snel verlopen. Als de wijn te lang in contact is gekomen met zuurstof, kan de kwaliteit van de wijn achteruit gaan.

Temperatuur

Wijn kan het beste bewaard worden bij een temperatuur tussen de 10 en 13 graden. Dit geldt voor zowel witte als rode wijn. Wijkt de temperatuur iets af, is dat geen probleem. Echter, bij een te hoge temperatuur ontwikkelt de wijn minder goed en de complexiteit die hij kan behalen, zal hij niet halen. De temperatuur mag niet onder de 0 en boven de 25 graden komen. Is de temperatuur te warm, kan de kurk uitzetten en uit de fleskomen. Zo bederft de wijn door oxidatieverschijnselen. De temperatuur dient tot slot constant te zijn en zo min mogelijk te schommelen.

Luchtvochtigheid

Ook de luchtvochtigheid is erg belangrijk; een luchtvochtigheid van 60-75% is ideaal. Als de lucht te droog is, kan de kurk uitdrogen en de wijn via de kurk verdampen. Zo verlies de wijn zijn kwaliteit. Is de lucht té vochtig, kunnen er schimmels ontstaan. Het etiket wordt onleesbaar, maar de wijn wordt niet aangetast.

Fles

Wijn rijpt beter in grote flessen. Is de kurk al van de fles af, gaat het proces met zuurstof veel te snel en vermindert de kwaliteit ook in een mum van tijd. Drinkt u een geopende fles niet in één keer leeg, kan deze het beste afgesloten worden met een vacuümpomp. Witte wijnen en rosé wijnen die open zijn geweest, kunnen het beste in de koelkast bewaard worden.

Wijntips bij dit bericht: