- Recepten (107)
- In the spotlights (44)
- Algemeen (78)
- Wijntips (90)
- Wijnnieuws (8)
Daar lig je dan; duizelig, slap en met dikke hoofdpijn op bed. U herkent het vast wel. De avond daarvoor was namelijk erg gezellig en de wijn heeft toen rijkelijk gevloeid. Alle verschijnselen duiden op een flinke kater. Erg vervelend, vooral die hoofdpijn waar je dan nog de hele dag mee loopt. In dit stuk leest u welke stoffen in wijn de kater veroorzaken.
Wijn en kater
Sulfiet in wijn
Bij sommige mensen treedt hoofdpijn al op na het drinken van twee glazen wijn. De oorzaak hiervan kan te maken hebben met de verschillende stoffen in de wijn die elkaars effect versterken. Veel mensen denken dat hoofdpijn veroorzaakt wordt door sulfiet. Toch is dit niet het geval. Sulfiet remt trouwens de activiteiten van de bacteriën af. Op de druiven zitten namelijk veel bacteriën (geen paniek, die kunnen niet veel kwaad). De functie van sulfiet is dus eigenlijk 'ontsmettend'.
Welke stoffen in wijn veroorzaken de kater?
Wijn bevat vier stoffen die een invloed hebben op een kater: alcohol, foezelalcoholen, aminen en flavonoïde fenolen.
Alcohol in wijn
Alleen al alcohol is voldoende om hoofdpijn te krijgen na het drinken van wijn. Dit geldt echter niet voor één of twee glazen.
Foezelalcoholen in wijn
Foezelalcoholen zijn verantwoordelijk voor die vervelende kater na overmatig alcoholverbruik. Dit soort alcohol wordt langzaam opgenomen en nog langzamer verwerkt dan normale alcohol. Hierdoor blijft de stof langer in het lichaam.
Aminen in wijn
Aminen zijn stoffen die verantwoordelijk zijn voor onder andere misselijkheid. De werking van aminen wordt versterkt door de alcohol. De hoeveelheid aminen verschilt per wijn. Dit ligt aan de soort druiven en zorgvuldigheid, waarmee de wijn wordt gemaakt. Denk aan gistingstemperatuur en sulfiet.
Een bekende amine is histamine. Rode wijn bevat ongeveer 5,5-10,5 milligram histamine per liter. Witte wijn 3,5-5,5 milligram per liter. Voor een aantoonbare reactie heeft een volwassen persoon ongeveer 70-100 milligram histamine nodig. Bij een normale consumptie van wijn merk je hier dus niets van.
Een andere amine is Tyramineconcentratie. In rode wijn is Tyramineconcentratie ongeveer 4-6 milligram per liter aanwezig. Voor witte wijn geldt 3,5-5,5 milligram per liter. Voor een reactie heeft een volwassen persoon ongeveer 10 milligram nodig.
Flavonoïde fenolen in wijn
Flavonoïde fenolen komen uit de schil van de druif. Rode wijn bevat meer van deze stof dan witte wijn. Dat is waarschijnlijk ook de reden, waarom de meeste mensen van rode wijn hoofdpijn krijgen.
geopende fles wijn
Heeft je wijn langer dan 48 uur opengestaan? Pas dan op, want ook dit kan de hoofdpijn veroorzaken. Doordat de wijn openstaat, kan er oxidatie optreden, waardoor azijnzuur optreedt. Dit versterkt het effect van aminen weer.
No worries! Een kater treedt vaak pas op na overmatig alcoholgebruik. Een glaasje (of twee/drie) kan dus echt geen kwaad!
Wijntips bij dit bericht:
-
Appalina Chardonnay Alcohol Free
Alcoholvrije Chardonnay met een fraaie balans tussen zoete en frisse zuren ..Lees meer
Vanaf € 5,75 -
Appalina Cabernet Sauvignon Alcohol Free
Prachtige tanninerijke rode wijn, zónder alcohol! ..Lees meer
Vanaf € 5,75 -
Appalina Sauvignon Blanc Alcohol Free
Fruitige ronde en sappige wijn uit de Languedoc zónder alcohol! ..Lees meer
Vanaf € 5,75 -
Appalina Sparkling Pinot Noir Rosé Alcohol Free
Alcoholvrije bubbel. Zoet van smaak en tevens ook harmonieus met een romig, zacht en rijp karakter. Bevat zo'n 66% minder calorieën! ..Lees meer
Vanaf € 6,50 -
Appalina Sparkling Chardonnay Alcohol Free
Alcoholvrije bubbel. Zoet van smaak en tevens ook harmonieus met een romig, zacht en rijp karakter. Bevat zo'n 66% minder calorieën! ..Lees meer
Vanaf € 6,50 -
Alcoholvrije rode wijn met een expressief, fruitig bouquet van zwarte bessen en kersen. ..Lees meer
Vanaf € 5,75