Top 5 aspergewijnen van 2022

AspergewijnenTraditiegetrouw wordt het aspergeseizoen jaarlijks de tweede donderdag van april geopend en eindigt het op 24 juni (Sint Jan). In deze periode kunnen we weer genieten van dit heerlijke "witte goud" in combinatie met een lekkere aspergewijn. Bekijk hier de TOP 5 aspergewijnen van 2022!

Welke wijn bij asperges?

Welke wijn u bij asperges wilt drinken, hangt af van de soort asperges (wit of groen), de bereiding van de asperges en welke ingrediënten u gebruikt. Toch zijn er wel een aantal basisregels voor het kiezen van een goede aspergewijn:


    • 1) Kies geen zware rode wijn met veel tannines. Doordat een zwavelverbinding in asperges niet goed combineert met de tannines in stevige rode wijnen zijn deze wijnen niet geschikt als aspergewijn
    • 2) Geen houtlagering. Wijn die op hout gelagerd is, is minder geschikt als aspergewijn, want een wijn met een te dominante houtopvoeding komt in conflict met het oxaalzuur en dan delft de wijn het onderspit.
    • 3) De wijn mag niet te licht zijn, want dan verdwijnt de wijn naast de smaak van de asperges naar de achtergrond.
    • 4) De wijn mag niet te zwaar zijn. Een zwaar overheersende wijn zal de smaak van de asperges naar de achtergrond doen verdwijnen.

De meeste mensen vinden een witte wijn die droog en zacht van smaak het meest geschikt als aspergewijn. Bij groene asperges kan een zachte rode wijn met weinig tannines ook. Pinot Blanc en Pinot Gris zijn de klassieke aspergewijnen. Maar ook een vollere Riesling, Sancerre, Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner zijn lekker bij asperges.


Aspergewijnen bij verschillende aspergegerechten

Bij asperges met een lekkere romige saus is een vollere wijn, zoals bijvoorbeeld een Chardonnay een goede combinatie. Het romige karakter van de Chardonnay sluit dan heel mooi aan op de saus.

Bij asperges die op traditionele wijze zijn bereid, met ham, eieren, botersaus en peterselie past een Sauvignon Blanc, maar ook een Italiaanse Soave kan prima of een lichte Chardonnay.

Combineert u asperges met vlees, denk dan eens aan een zachte rode wijn, met niet al te veel tannine, zoals een Gamay of een Cabernet Franc


Van hoog naar laag sorteren

5 artikel(en)

Van hoog naar laag sorteren

5 artikel(en)