Wijntips

Hoe combineer je verschillende gerechten met wijn?

01 Jun 2023
hoe-combineer-je-verschillende-gerechten-met-wijn

Een culinaire avond thuis kan een fantastische ervaring zijn, maar voor vele mensen kan het kiezen van de perfecte wijn bij een bepaald gerecht een behoorlijke uitdaging zijn. Je hebt hard gewerkt aan een heerlijk diner en nu wil je dat perfecte glas wijn erbij. Maar welke wijn kies je?

Andersom kan natuurlijk ook. Je hebt een heerlijke wijn die je graag wilt schenken aan je gasten en wilt daar een passend gerecht bij. Wat eet je nou bijvoorbeeld bij een hout gelagerde Chardonnay?

Allereerst is het van essentieel belang te begrijpen dat de combinatie van wijn en eten een doel dient. Het gaat er niet alleen om iets te drinken te hebben; het kan de smaak van je gerecht accentueren of zelfs versterken. Dus, voordat je die fles opentrekt, vraag jezelf af: wil je dat de wijn of het gerecht de ster van de avond is? Of ben je op zoek naar een harmonie waarbij de wijn en het gerecht elkaar aanvullen?

Voor beginners kan het lastig zijn om meteen de perfecte combinatie te vinden, maar er zijn een paar basisprincipes die je kunt volgen:

Welke wijn bij pikante gerechten?

Scherpe en pikante smaken worden versterkt door zuur in wijn. Denk bij pittige gerechten aan een jonge rode wijn met tannines, of aan een zoete wijn met een laag alcoholpercentage die de hitte tempert.

Welke wijn bij zure gerechten?

Ga voor een frisse en strakke wijn bij gerechten met veel zuur. Maar zorg ervoor dat de wijn zelf niet té zuur is.

Welke wijn bij zoete gerechten?

De toevoeging van zoet kan de smaak van wijn beïnvloeden. Zo kan een droge wijn plotseling zoet smaken naast een dessert. Probeer het zoetgehalte van zowel de wijn als het gerecht ongeveer gelijk te houden. Een goede optie is vaak een dessertwijn.

Welke wijn bij eiwitrijke gerechten?

Rijke, eiwitrijke gerechten kunnen worden gecomplementeerd door een tanninerijke rode wijn.

Welke wijn bij bittere gerechten?

Bittere gerechten versterken de bitterheid van de tannine. Een bitter gerecht gaat goed met een wijn met weinig of geen tannines die een licht zoetje of zoutje bevatten.

Welke wijn bij kruidige gerechten?

Het combineren van wijn met kruidige gerechten kan een uitdaging zijn. Kruiden kunnen namelijk zo overheersend zijn, dat ze de geur en de smaak van de wijn volledig wegvalt. Kies bij kruidige gerechten daarom niet voor lichte en verfijnde wijnen, maar ga liever voor een wat kruidigere en aromatische wijn. Deze wijnen worden namelijk niet zo snel overschaduwd door de kruidigheid van het gerecht.

Streekgerechten en wijnen combineren

Als je een liefhebber bent van koken met streekproducten, dan is het zeker een goed idee om deze te combineren met een wijn uit dezelfde streek als het gerecht. Wat op dezelfde bodem groeit voelt zich immers vaak thuis bij elkaar. Maak je bijvoorbeeld een Siciliaanse Caponata, kies dan ook voor een Siciliaanse wijn.

Breed inzetbare wijnen

Tot slot zijn er ook nog breed inzetbare wijnen die bij vele gerechten passen. Ideaal voor degenen onder ons die net beginnen met het verkennen van wijnspijs-combinaties. Hoewel deze wijnen misschien niet al te complex zijn, zullen ze zelden misstaan bij een gerecht.

Wijntips bij dit bericht: