Wijntips

Hoe combineer je wijn bij gerechten?

05 Dec 2022
hoe-combineer-je-wijn-bij-gerechten

Een lastige opgave is vaak een goede wijnspijs-combinatie maken. Wat eet je nou bij een hout gelagerde Chardonnay of wat drink je bij een speklap? Wij hebben een aantal uitgangspunten voor je samengesteld, waarbij het bijna niet fout kan gaan. Binnen de kortste keren heb je een perfecte wijnspijs-combinatie op tafel staan!

Welke wijn bij pikante gerechten?

  • Scherpe en pikante smaken worden door het zuur in de wijn versterkt
  • Een koude zoete wijn met een laag alcoholpercentage gaat de hitte van het pittige eten aan
  • Scherpe smaken gaan goed met een wijn met meer zuur en zoet
  • Jonge rode wijn met tannine gaan goed met pikante smaken. De stroefheid van tannine valt een beetje weg, waardoor het fruit van de wijn naar voren komt.

Welke wijn bij zure gerechten?

  • Zuur eten laat een wijn met een lage zuurgraad vaak vlak smaken
  • Gerechten met veel zuur gaan goed samen met een frisse en strakke wijn. Echter moet deze niet té zuur zijn, anders vind je te veel zuren in de mond.
  • Gerechten met weinig zuur kunnen vrij metalig smaken als de wijn te veel zuren heeft. Ga daarom voor een wijn met een lagere zuurgraad.

Welke wijn bij zoete gerechten?

  • Zoet heeft de eigenschap de smaken te verzachten. Zuur en bitter worden dus zachter door de - toevoeging van bijvoorbeeld suiker.
  • Een droge wijn gaat zoet smaken bij zoete gerechten.
  • Zoete gerechten en goed bij zoete wijnen. Echter moet het zoetgehalte van zowel de wijn als het gerecht moeten ongeveer gelijkliggen. Een goede optie is vaak een dessertwijn.
  • Is het gerecht zoeter dan de wijn, komt de wijn zuur en schraal over.

Welke wijn bij eiwitrijke gerechten?

  • Een tanninerijke rode wijn werkt neutraliserend bij rijke, vette en eiwitrijke gerechten.

Welke wijn bij bittere gerechten?

  • Bittere gerechten versterken de bitterheid van de tannine.
  • Een bitter gerecht gaat goed met een wijn met weinig of geen tannines die een licht zoetje of zoutje bevatten.