- Recepten (106)
- In the spotlights (34)
- Algemeen (77)
- Wijntips (86)
- Wijnnieuws (7)
Falafel: heeft u er wel eens van gehoord? Dit zijn Arabische gefrituurde balletjes gemaakt van kikkererwten. Vroeger aten de oude-Egyptenaren falafel als vleesvervanger in de vastentijd. Tegenwoordig is falafel in het Westen een heerlijke snack waar je lekker mee kan borrelen of kunt eten als bijgerecht tijdens een avondmaal.
Wijntip | Welke wijn bij falafel?
Falafel heeft door de combinatie van chilipeper, knoflook en komijn veel kruidige tonen. Daarom is er een wijn nodig die hier goed tegen kan opboksen. Een goede optie is de Sun Gate Zinfandel. Deze wijn heeft ook een klein kruidigheidje, waardoor deze mooi combineert met het gerecht.
Wat heb je nodig voor vier personen?
- 400 gram kikkererwten
- 1 eetlepel komijn
- Halve chilipeper
- 3 eetlepels bloem
- 1 theelepel bakpoeder
- Halve citroen
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- Peper en zout
- Olijfolie
Bereidingswijze
1) Minder dan een half uur
2) Snijd de ui in parten, pel de knoflook en pers de citroen uit.
3) Doe de kikkererwten met de ui, chilipeper, knoflook en citroensap in een keukenmachine. Meng alles goed door elkaar tot het een gladde massa is.
4) Meng de bloem en het bakpoeder door het geheel en breng op smaak van peper, zout en komijn.
5) Maak van het mengsel kleine balletjes van ongeveer vijf centimeter. Doe dit met natte handen.
6) Verhit wat olie in een koekenpan en bak de falafel aan beide kanten goudbruin op middelhoog vuur.
Tips:
- Lekker op een pitabroodje met wat sla en tzatziki
- Lekker door de salade heen
- Lekker als snack bij de friet
- Lekker om zo te eten
Smakelijk!
Wijntips bij dit bericht: