Recepten

Gepocheerde oesters

18 Sep 2018
gepocheerde-oesters

Op 20 september wordt officieel het oesterseizoen geopend. Deze loopt tot ongeveer eind april. Oesters zijn een gevalletje: je houdt ervan of niet. Ook kun je er alle kanten op. Vind je ze rauw net wat te slijmerig, pocheer ze dan!

Wijntip

De smaak van gepocheerde oesters is vaak fijn, maar nog wel ziltig. Hier past een champagne bij, maar ook een heerlijke Franse witte wijn uit wijnstreek Bordeaux, zoals de Chateau Haut-Mouleyre Bordeaux.

Wat heb je nodig voor 4 personen?

  • 12 oesters
  • 2 takjes verse dille
  • Ijsklontje
  • Peper

Bereidingswijze

Minder dan een half uur

1) Haal de oesters open door de sluitspier door te snijden. Houd hiervoor de bolle kant van de oester naar beneden. Klem tussen een doek en steek het oestermes aan de dikke kant tussen de schelp.

2) Open de oester met de platte kant naar boven en snijd de oester ook aan de onderkant open. Zorg ervoor dat de oester los in de schelp ligt.

3) Gooi het vocht niet weg, maar vang op!

4) Haal de oester uit de schelp en zeef het vocht door een schone theedoek en vang op in een pannetje.

5) Verwarm het vocht, niet koken en leg de helft van de oesters ongeveer een halve minuut in het vocht. Haal de oesters er hierna uit met een schuimspaan.

6) Doe hetzelfde met de overige oesters.

7) Wikkel de ijsklontjes in een schone theedoek en sla ze kapot, totdat ze gecrushed zijn.

8) Leg het ijs op een schaal en druk de onderkant van de oesterschelpen in het ijs. Leg de oesters in de schelpen en lepel het vocht eroverheen. Bestrooi met wat fijngesneden dille en zwarte peper.

Smakelijk!

Wijntips bij dit bericht: