Algemeen

Vijf feiten over wijn

18 Sep 2018
vijf-feiten-over-wijn

Achter een glas wijn zit zoveel meer. Hieronder hebben we vijf feitjes die iedereen zou moeten weten over wijn!

De herkomst van de druif speelt een grote rol

Er zijn wel honderden druivensoorten. Kies je een wijn uit kan ik mij voorstellen dat de naam van de druif niet heel veel zegt. Een tip is om ook eens verder te kijken dan de druif. Kijk bijvoorbeeld eens naar de herkomst van de druif. Hierbij geldt vaak: wijnen uit een warme regio hebben vaak een vollere body, hoger alcoholpercentage en zijn qua smaak vaak aromatischer. Komt een wijn uit een kouder gebied, heeft deze vaak een lichtere body, minder alcohol en vaak wat zuurder van smaak.

Vul je glas wijn maar voor de helft voor optimaal genot

Je herkent het vast wel. Je hebt in een restaurant een glas wijn besteld. Als de ober arriveert, is je glas halfvol. De eerste gedachte die je hebt, is dat de erg zuinig hebben gedaan met de wijn. Eigenlijk is dat niet zo. Het is belangrijk dat een glas wijn maar voor de helft wordt gevuld. In dit geval heeft je wijn genoeg ruimte om gewalst te worden. Dit is het ronddraaien van het wijnglas, waardoor er meer aroma's vrijkomen.

witte wijn kan van blauwe druiven komen en rode wijn kan van witte druiven komen

Het sap van druiven is altijd transparant. De schil van de druif zorgt namelijk voor de kleur.

De body van de wijn proef je

De body van wijn is niets minder dan het alcohol- en suikergehalte van wijn. Heeft een wijn een lichte body dan bevat deze wijn vaak minder dan 12,5% alcohol. De textuur is dan vaak erg licht. Heeft een wijn een medium body, bevat deze vaak 12,5% tot 13,5% alcohol en is de textuur vaak vol in je mond. Een wijn met een stevige body bevat vaak meer dan 13,5% alcohol en is vaak zwaar in de mond.

Een draaidop en kurk zegt niets over de kwaliteit van de wijn

Vaak wordt er gedacht dat een fles wijn met een draaidop van mindere kwaliteit is dat een wijn met kurk. Dit is niet waar. De keuze voor een draaidop of kurk wordt vaak gemaakt door de wijnmaker. Een draaidop bewaart vaak de karakteristieke smaak. Kurk laat zuurstof door, waardoor de wijn sneller veroudert. Dit heeft dus niets met kwaliteit te maken.

Wijntips bij dit bericht: