Recepten

Crème Brûlée met witte chocolade

18 Dec 2016
creme-brulee-met-witte-chocolade

Crème Brûlée is altijd een goed idee! Bij dit zoete dessert vind ik het persoonlijk zonde om een mierzoete dessertwijn te schenken, omdat dit anders de smaak van het dessert gaat overheersen. Bij een halfzoete dessertwijn komt dit dessert beter tot zijn recht. Schenk hierbij bijvoorbeeld Torres Floralis Moscatel Oro van de bekende Spaanse wijnmaker Miguel Torres. Een halfzoete dessertwijn in een prachtige, feestelijke fles. 

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 ml slagroom
  • 250 ml melk
  • 50 gram suiker
  • 75 gram witte chocolade
  • 5 eierdooiers
  • 4 eetlepels rietsuiker
  • 1 vanillestokje

Ook nodig:

  • Mixer
  • Crème brûlée brander
  • 4 schaaltjes

Bereidingswijze

1) Verwarm de oven voor op 125 graden. Doe de melk en slagroom samen in een pan en zet op laag vuur. Snijd ondertussen het vanillestokje over de lengte open en schraap met een mesje het merg er uit en voeg samen met het uitgeschraapte vanillestokje toe. Laat de witte chocolade smelten in het roommengsel en laat 10 minuten net tegen het kookpunt staan (laat het mengsel niet koken omdat het anders kan gaan schiften). Laat het mengsel daarna wat afkoelen.

2) Klop de eierdooiers met de 50 gram suiker romig met de mixer. Verwijder dan het vanillestokje uit het roommengsel en voeg het roommengsel toe aan de opgeklopte eierdooiers. Roer met een houden lepel goed door. Vet de ovenschaaltjes in met een beetje boter en giet het mengsel hier in.

3) Zet ze 35 min in de oven. Haal ze uit de oven, laat op kamertemperatuur komen en laat ze daarna goed koud worden in de koelkast. Strooi rietsuiker over de schaaltjes en karameliseer met een Crème brûlée brander.

Deze crème brûlée kan makkelijk een dag van te voren gemaakt worden. Alleen het suiker laagje wel net voor het serveren karamaliseren omdat hij anders zacht wordt.

Eet smakelijk!

Wijntips bij dit bericht: