In the spotlights

In the spotlights: wijnstreek Rueda

in-the-spotlights-wijnstreek-rueda

Rueda ligt ten westen van Madrid, richting de Portugese grens. Rueda produceert bijna alleen maar witte wijnen. Vroeger was dit wel anders; toen werd hier sherry gemaakt. Door de druivenluis kwam dit in 1909 ten einde. Alle wijnstokken waren aangetast en de productie werd stilgelegd. Langzamerhand werd alles weer opgepakt en de Palomino werd aangeplant. De productie van sherry werd geprobeerd op te pakken, maar dit mislukte. Er werd geadviseerd de Verdejo aan te planten en met succes! Tot op heden behoren deze wijnen tot één van de beste witte wijnen van de wereld.

Klimaat in wijnstreek Rueda

In wijnstreek Rueda valt nauwelijk neerslag. De temperaturen zijn in de zomer hoog; rond de 30 graden. In de winter komen de temperaturen nauwelijks boven het vriespunt uit. Door de grote verschillen in dag- en nachttemperatuur rijpen de druiven erg langzaam. Hierdoor ontwikkelen ze intense aroma's en frisse zuren. Om de frisheid niet te verliezen, wordt er vooral in de nacht geoogst. De bodem is arm en bevat voornamelijk zand en kiezel.

Druiven in wijnstreek Rueda

Niet alleen komt de Verdejo veel voor in Rueda, ook de Sauvignon Blanc doet het hier uitstekend. Bij een een DO Rueda Verdejo is vastgesteld dat er maar 25% Sauvignon Blanc toegevoegd mag worden. De Sauvignon Blanc verrijkt het bouquet van het sap van de Verdejo. De meeste wijnen uit Rueda zijn wit. Ook worden er rosé en rode wijnen gemaakt, maar in erg kleine hoeveelheden. Naast de Verdejo en Sauvignon Blanc komt hier ook de Viura en Palomino Fino veel voor. Wat betreft blauwe druiven zijn dat de Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot en Garnacha.

Benieuwd geworden naar Rueda wijnen? Probeer dan eens onze toppers uit Rueda!