In the spotlights

In the spotlights: wijnland Argentinië

in-the-spotlights-wijnland-argentinie

Argentinië staat op de vijfde plaats als we het hebben over grootste wijnlanden ter wereld. De laatste jaren komen er steeds meer Argentijnse wijnen van hoge kwaliteit op de markt. In totaal bezit het land 210.000 hectare aan wijngaarden en wordt er meer dan 15 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Het klimaat is erg zonnig en vrij droog.

Geschiedenis Argentijnse wijn

De wijnbouw begon eigenlijk al bij de Spaanse kolonisten in 1541. Zij plantten de eerste druiven in Argentinië. Door het droge en zonnige klimaat deden de druiven het erg goed. Ook de Andes speelde hier een grote rol.

Doordat er aan het eind van de 19e eeuw een druifluisepidemie uitbrak, werden veel wijngaarden in Europa verwoest. Zo kwamen er veel Franse, Spaanse en Italiaanse wijnmakers naar Argentinië. Zij hadden veel wijnkennis en binnen no-time ontstond er een enorme groei van de Argentijnse wijnbouw. Aan het succes kwam in de 20e eeuw een eind. De economie deed het minder goed, waardoor de wijnbouw ook achteruitging. In de jaren 80 begon de wijnbouw weer te groeien. Dit kwam, omdat er veel wijngaarden werden opgeschoond en herplant met kwaliteitsdruiven. De kwaliteit van de wijnen ging omhoog en wijnland Argentinië werd weer razend populair.

Argentijnse druivenrassen

De meest voorkomende druivenrassen in wijnstreek Argentinië zijn de Malbec, Bonarda, Shiraz, Pedro Ximénez, Torrontés, Cabernet Sauvignon en Chardonnay. De Malbec is een druivenras die alleen in Argentinië voorkomt. Deze druif is erg onderscheidend. Ook de Torrontes is een specifieke druivenras in Argentinië.

Argentijnse wijngebieden

Het grootste en belangrijkste wijnbouwgebied in Argentinië is Mendoza. Het gebied is erg groot, waardoor wijnstreek Mendoza ook weer uit vijf subregio's bestaat. Naast Mendoza zijn San Juan, Rio Negro en Neuquén, Salta, La Rioja en San Juan bekende wijnstreken.

Bekijk ons assortiment met Argentijnse wijn!

Wijntips bij dit bericht:
  1. Terra Argenta Malbec

    Terra Argenta Mendoza Malbec

    Krachtige Argentijnse rode wijn met expressieve en rijke geuren van zwarte bessen, vanille en wat kruiden. Zacht in de mond met een mooie lange afdronk. Betoverend lekker! ..Lees meer

    Vanaf € 6,99