In the spotlights

In the spotlights: cava

in-the-spotlights-cava

Cava, één van de populairste mousserende wijnen ter wereld, afkomstig uit Spanje. De wijn wordt op de zelfde wijze gemaakt als Champagne. Wat betreft mousserende wijnen wordt Cava, na champagne, het meest verkocht. Cava wordt ook wel Spaanse champagne genoemd. Het Spaanse proef je en dat komt door de druiven. Hier worden lokale druivenrassen voor gebruikt. De bekendste zijn Parellada, Xarel-Lo en Macabeo. Echter, voor mousserende wijnen wordt vaak gebruik gemaakt van Franse druivenrassen. Denk aan de Chardonnay en Pinot Noir. Deze druiven worden ook veel gebruikt voor champagne.

Smaak van cava

De meeste Cava komt uit Catalonië, uit Penedès om precies te zijn. Elke lokale druif draagt bij op zijn eigen manier bij aan de typische smaak van Cava: Parellada voor de romige structuur, Xarel-lo voor de body en Macabeo voor de frisse zuren. Cava smaakt heel anders dan champagne. Dat komt voornamelijk door de druiven en het warme klimaat. Cava is soepeler en ronder en bevat niet zo veel zuren als champagne. Cava is dus wat zachter.

Methode traditionelle cava

De methode traditionelle is de bekendste methode om mousserende wijnen mee te bereiden. Het geeft de wijnen namelijk de beste bubbels. Hierbij vindt een tweede gisting op fles plaats. Zo wordt er koolzuur gevormd. champagne wordt op deze manier gemaakt, maar ook Cava. Deze methode kost veel tijd: na de tweede gisting moet de wijn minimaal negen maanden op de gistresten blijven liggen. Cava bevat een kroonkurk. De flessen worden met de hand of machinaal beetje bij beetje bijgedraaid. Als de fles bijna op de kop hangt, zijn alle gistresten in de hals van de fles verzameld.

Als de kroonkurk van de fles wordt gehaald, wordt de gistprop uit de fles gehaald. Hierna wordt er suiker aan de wijn toegevoegd. Ook krijgt de fles een kurk. Een Cava die minimaal achttien maanden heeft gerijpt, wordt 'reserva' genoemd. Heeft de wijn minimaal dertig maanden gerijpt, is het een 'gran reserva'. Hoe langer de wijn rijpt, hoe meer gistaroma's de wijn krijgt.

Bekijk ons assortiment cava!

Wijntips bij dit bericht:
 1. El Miracle Cava Brut El Miracle Cava Brut

  El Miracle Cava Brut Vicente Gandia

  Heerlijke frisse cava met elegante bubbels. Afkomstig van het prachtige Spaanse wijnhuis Vicente Gandia! ..Lees meer

  Vanaf € 7,90
 2. Anna de Codorníu Brut Rosé

  Anna de Codorníu Brut Rosé Cava

  Prachtige mousserende rosé bubbel uit Cava. Licht en zeer elegant met een mooie balans tussen zoet en zuur. ..Lees meer

  € 14,45