Erwtensoep

erwtensoepSnert is mijn favoriete kost met deze koude temperaturen. Uit blik, pakjes en zakjes vind ik het alleen niet zo lekker. Zelfgemaakte erwtensoep daarentegen is heeeeeeeerlijk!

Wijntip | Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc of Grüner Veltliner.

 

 

 

Wat heb je nodig voor vier personen?

  • Halve kilogram spliterwten
  • 750 gram erwtensoep groente mix
  • 1 kruimige aardappel
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 gram hamlappen
  • 1 speklap
  • 1 (grote) rookworst
  • 2 liter water
  • Peper en zout

Bereidingswijze
Ongeveer anderhalf uur

1) Doe de erwten in een pan met daarbij de hamlappen, speklap en water. Laat dit ongeveer een half uur op laag vuur koken. Roer af en toe het geheel goed door en let erop dat de soep niet op de bodem van de pan aanbrandt.

2) Schil de aardappel en snijd deze in blokjes van ongeveer een centimeter bij een centimeter.

3) Doe ook de aardappelen, groenten en laurierblaadjes in de pan en laat het geheel opnieuw ongeveer een half uur koken. Breng op smaak met peper en zout. Is de soep te dik en wil het aanbranden, voeg er dan nog wat water bij (100 milliliter).

4) Als het vlees gaar is, haal je alles uit de pan. Snijd alles in kleine blokjes. Snijd de rookworst in plakken. Voeg de gesneden vlees weer toe aan de pan en laat alles ongeveer een kwartier koken op wederom zacht vuur. Hierna is de soep klaar.

Smakelijk!