Algemeen

Wat is tannine?

13 Jan 2020
wat-is-tannine

In veel wijnomschrijvingen staat dat een wijn 'tannine' bevat, maar wat is dat eigenlijk? Wat voor invloed heeft het op de wijn en hoe herkent u het? We geven u alle informatie over tannine in wijn.

Wat zijn tannines?

Tannine, ook wel looizuur, is een verzamelnaam van chemische verbindingen die voorkomen in planten. Het komt voor in witte en rode wijn. Tannine is afkomstig van de houten vaten waarin de wijn rijpt of van de druivenschillen, pitten en steeltjes. De stof komt tijdens het gistingsproces in de wijn terecht. Heel soms wordt het kunstmatig toegevoegd aan de wijn. Verder heeft ook de kracht van het persen een invloed. Hoe steviger er geperst wordt, hoe meer tannine er vrijkomt.

Wat doet tannine?

Tannine zorgt ervoor dat de wijn langer houdbaar is, remt de groei van bacteriën en zorgt ervoor dat de wijn geleidelijk rijpt. De wijnboer bepaalt zelf hoeveel tannine hij toevoegt aan de wijn. Voor wijnen betreft: hoe donkerder de kleur van de wijn, hoe meer tannine er in de wijn zit. Als er veel tannine in de wijn zit, duurt de afdronk ook langer.

Rode en witte wijn

Tannine komt voornamelijk voor in rode wijnen. Dit heeft te maken met de bereidingswijze van de wijnen. Bij het maken van rode wijn blijven de druivenschillen, pitten en stelen tijdens de gisting in de gisting tanks zitten. Deze komen uiteindelijk in contact met de most. Bij witte wijn worden de druiven eerst geperst. Alleen het sap van de druiven komen in de tanks terecht. Op die manier bevat witte wijn minder tannine en is witte wijn dus ook minder lang houdbaar.

Hoe proef je tannine?

Tannine in wijn herken je aan de bittere/droge smaak. Als je een slok wijn neemt trekt je mond vaak wat samen of krijg je een droog gevoel in je mond. Hoe langer de nasmaak, hoe meer tannine er aanwezig is. Als de tannine in de wijn niet in balans is en deze overheerst, krijgt de wijn een harde en droge smaak. Als de wijn wel in balans is, is de smaak van de tannine niet storend.

Tannine en druiven

Tannines bevinden zich dus vooral in de schil, pitten en steeltjes van de druif. Echter verschilt dat sterk van druif tot druif. Druivenrassen die veel tannines bevatten zijn de Cabernet Sauvignon, Syrah en Nebbiolo. Hoe langer de gisting, hoe meer tannine vrijkomt.

Wijntips bij dit bericht: