- Recepten (107)
- In the spotlights (44)
- Algemeen (78)
- Wijntips (90)
- Wijnnieuws (8)
Geregeld krijgen wij vragen van onze klanten over wijn, daarom hebben we een aantal veelgestelde vragen voor u beantwoord. Lees en leer!
1. Is het erg als er kristallen op de bodem van de wijnfles liggen?
Het kan wel eens voorkomen dat er op de bodem van de fles of glas wijn kleine kristallen liggen. Dit zijn wijnsteenzuurkristallen en komen ook voor in druiven. Als de wijn koud bewaard is, kristalliseert het zuur. Het is onschadelijk!
2. Hoeveel calorieën zitten er in wijn?
Het aantal calorieën in wijn heeft te maken met de hoeveelheid alcohol er in de wijn zit en hoe zit deze is. Wij hebben een indicatie van calorieën per wijnsoort per glas (150 milliliter):
- Droge witte wijn = 101 kcal
- Zoete witte wijn = 144 kcal
- Roé wijn = 123 kcal
- Rosé wijn = 107 kcal
Lees meer over calorieën in wijn!
3. Wanneer heb ik wijn te lang bewaard?
Het kan zijn dat u uw bewaarwijn helemaal bent vergeten. Eindstand: de wijn is langer bewaard dan het bewaarpotentieel. Als een wijn te lang bewaard is, herkent u dat aan de smaak. Deze bevat namelijk scherpere zuren en is vlak.
Lees meer over wijnen bewaren!
4. Hoe herken ik te oude wijn?
Door contact met zuurstof kan wijn 'bederven'. De wijn oxideert dan. Dit gebeurt als wijn te lang openstaat of hij te oud is. Als wijn te oud is, herken je dat aan de kleur. Witte wijn wordt geelrood/bruid. Rode wijn verkleurt in matbruin.
5. Wat zijn de populairste druivensoorten?
De meest voorkomende druivensoorten ter wereld zijn:
- Chardonnay
- Sauvignon Blanc
- Cabernet Sauvignon
- Merlot
- Malbec
- Pinot Grigio / Pinot Gris
- Sangiovese
- Grenache
6. Is het erg als er gas in de wijn zit?
Als er gas in de wijn zit, betekent dit vaak dat er een tweede gisting op de fles heeft plaatsgevonden. Dit is vaak niet de bedoeling. De wijn wordt er niet lekkerder op, maar het kan geen kwaad als je deze drinkt.
7. Hoe kan het dat mijn wijn naar azijn of zwavel ruikt?
De invloed van zuurstof kan resulteren in het feit dat de wijn naar azijn ruikt of smaakt. Dit kan komen, doordat de fles bijvoorbeeld te lang geopend is geweest. De azijnzuurbacterie zet de wijn dan langzaam om in azijnzuur.
Wijntips bij dit bericht:
-
Proefpakket Rode Wijn (6 flessen)
Verschillend van stijl en smaak, maar alle zes meer dan de moeite waard. Laat je verrassen. ..Lees meer
€ 49,35 € 46,95 -
Proefpakket witte wijn (6 flessen)
Proef en laat je verrassen door deze overheerlijke witte wijnen. ..Lees meer
€ 52,85 € 49,95 -
Proefpakket rosé wijn (6 flessen)
Proef en laat je verrassen door deze overheerlijke rosé wijnen. ..Lees meer
€ 52,35 € 49,95