Algemeen

De juiste wijn bij elke maaltijd

01 Mar 2024
De juiste wijn bij elke maaltijd

Dat een goede wijn een gerecht naar een hoger niveau kan tillen is voor de meeste thuiskoks wel bekend. De meeste gerechten komen immers nog beter tot hun recht als daar een lekkere bijpassende wijn bij geschonken wordt. Ook bij de betere horeca zaken is, naast het gebruik van kwalitatieve horeca apparatuur, het serveren van de juiste wijn bij ieder gerecht een belangrijk punt. Maar waar moet je nou op letten bij het maken van een goede wijn-spijs combinatie? In dit artikel vind je enkele tips die het je wat makkelijker maken om de juiste wijn bij je gerechten uit te zoeken.

Aperitief

Veel mensen vinden het heerlijk om voor de maaltijd vast een wijntje te drinken. Vaak is dit een wijntje met bubbels. Belangrijk is dat je aperitiefwijn niet te zoet is. Een te zoete wijn kan je smaakpapillen een beetje verdoven, waardoor je de maaltijd daarna wat minder goed proeft.

Vlees

Bij vleesgerechten kun je de volgende vuistregel aanhouden: rode wijn bij rood vlees (zeker bij wild is dat heerlijk) en witte wijn bij wit vlees. Als je echt niet van rode wijn houdt, kun je bij vlees het beste kiezen voor een stevige, maar frisse houtgerijpte wijn zoals een Chardonnay.

Vis

In de meeste gevallen is witte wijn het lekkerst bij vis. Denk aan een Pinot Grigio of een licht mousserende wijn zoals een Riesling. Bij de wat meer magere, witte vissoorten is een fruitige wijn het lekkerst. Wanneer je gaat voor een vette vis zoals zalm, paling of tonijn kan het lekker zijn om te kiezen voor een rosé of een lichte rode wijn zoals een pinot noir

Vegetarisch

Ieder vegetarisch gerecht is natuurlijk anders en daarom is het moeilijk om 1 wijn aan te wijzen die het best bij vegetarisch eten past. Wel hebben veel vegetarische en veganistische gerechten een gemeenschappelijke factor: groente speelt een veel grotere rol dan in veel gerechten met vlees of vis. Groente is rijk aan smaak en ontzettend veelzijdig, dus het kiezen van de juiste wijn kan best een opgave zijn. Lichte, witte wijn zoals een sauvignon blanc leent zich goed voor frisse groentegerechten zoals salade. Veel vegetarische gerechten bevatten veel koolgroenten en peulvruchten. Die combineren vaak het best met een volle en krachtige rode wijn zoals een Pinot Noir of een Cabernet Sauvignon. Als je wat meer de mediterrane kant op gaat met veel geroosterde groenten kun je het best kiezen voor een licht kruidige wijn zoals een Sauvignon Blanc of een Muscat.

Dessert

Hoewel een ijsje of een chocolademousse ontzettend lekker is, kiezen veel mensen ook voor een lekkere dessertwijn om de maaltijd mee af te sluiten. Je kan ervoor kiezen om alleen een wijntje te drinken, of een zoet dessertje te begeleiden met een wijntje. In dat geval moet de wijn vooral zoet genoeg zijn om de smaak van het dessert aan te kunnen. Moscato en port zijn uitstekende keuzes. Welke combinatie ga jij proberen?