Algemeen

Achter de schermen bij wijnhuis Lenotti

08 Nov 2017
achter-de-schermen-bij-wijnhuis-lenotti

Eind september was ik in Italië te vinden. Bardolino om precies te zijn. Ik mocht namelijk met een aantal collega-ondernemers een kijkje nemen achter de schermen bij de familie Lenotti. Het was een geweldige ervaring die ik graag met jullie deel!

Als we na een kleine vertraging op Schiphol uiteindelijk laat in de avond landen in Verona, worden we meteen hartelijk ontvangen door Claudio Lenotti, die samen met zijn vader Giancarlo eigenaar is van dit mooie wijnbedrijf. Hij brengt ons, luidkeels meezingend met de Italiaanse muziek in zijn auto, naar ons hotel in Bardolino.

Druiven plukken in de wijngaard

De volgende ochtend haalt de goedlachse Claudio ons om 7.30 uur al op. Hij rijdt ons met een flink Italiaans temperament via de vele kronkelende weggetjes naar de wijngaard in Valpolicella. Nu het daglicht er is, zien we pas hoe mooi en idyllisch dit gebied is. Het is liefde op het eerste gezicht, want ik val meteen als een blok voor deze streek!

Als we aankomen in de wijngaard is er werk aan de winkel! Want wie denkt dat wij gewoon voor de vorm en de foto een paar druiven mogen plukken, heeft het mis. Er ligt een aantal hectaren wijngaard op ons te wachten die we, samen met de harde werkers van Lenotti, in één dag leeg mogen plukken. De tools: niks meer dan een aantal snoeischaren, handschoenen, druivenmanden en een tractor met aanhanger waar de volle druivenmanden in geleegd kunnen worden. Dat wordt aanpoten!

Al snel blijkt dat het harde werken absoluut geen straf is. Het weer is heerlijk, het uitzicht prachtig en al snel ontstaan er leuke gesprekken met elkaar en de werknemers van Lenotti. Zij spreken enkel Italiaans en wij absoluut niet en dat levert hilarische situaties op. Er wordt naast het harde werken heel wat afgelachen samen.

Om 12.00 uur wordt het harde werken beloond, want Claudio en Giancarlo hebben een heerlijke lunch voor ons klaar staan. Uiteraard met een heerlijke Lenotti wijn, wat smaakt dat lekker als je dorst hebt! Na de lunch gaan wij weer vol goede moed de wijngaard in. Hier plukken wij ijverig door, totdat Claudio ons om 16.30 uur komt ophalen. Ik kan je vertellen, na één lange dag plukken kan je geen druif meer zien!

Ook nu wordt er culinair gezien heel goed voor ons gezorgd, want Claudio en zijn vader nemen ons mee naar een toprestaurant met uitzicht op het Gardameer. Hier krijgen wij, verdeeld over maar liefst zes gangen, de heerlijkste Italiaanse gerechten voorgeschoteld. Ook hier vloeiden de Lenotti wijnen rijkelijk! één van deze wijnen was de Lenotti Bardolino Classico. Een heerlijke rode wijn met veel rood fruit en frisse zuren.

Rondleiding bij Cantine Lenotti

De volgende dag gingen we weer terug naar wijnhuis Lenotti. Hier kregen we het hele productieproces van de wijnen te zien: van de ontsteelmachine tot aan de bottellijn. De unieke bottelmachine zorgt ervoor dat er geen zuurstof in de fles zit, voordat de wijn in de fles gedaan wordt. Ook wordt er voorkomen dat er geen zuurstof in de hals van de van de fles zit. Zo hoeft er geen extra sulfiet aan de wijnen toegevoegd te worden.

Perfect, want zo voorkom je hoofdpijn de volgende dag!

Na een interessante rondleiding, kregen we wederom een heerlijke lunch voorgeschoteld met, hoe kan het ook anders, heerlijke wijnen. één daarvan was de Capomastro Lenotti. Een goed gestructureerde pittige wijn met veel fruit in de afdronk. Na de lunch hebben we het olijfbedrijf Turri bezocht. Daarna aten we bij een typisch Italiaans restaurant waar we weer heel wat wijnen van Lenotti hebben mogen drinken. Hier krijgen wij onder andere de Colle dei Tigli Bianco del Veneto. Een frisse witte wijn met een lichte en fruitige smaak. De wijn is mooi in balans door haar frisse zuren en heeft een licht tinteltje.

Als de laatste dag is aangebroken, kijk ik terug op een geweldige ervaring. Ik heb veel gezien, geproefd en vooral veel geleerd. Een wijn is veel meer dan alleen wat geperste druiven en alcohol; er komt zoveel meer bij kijken. Voor ons is een glas wijn misschien wel vanzelfsprekend, maar voordat deze geproduceerd wordt, gaat er veel en vooral heel hard werk aan vooraf. Het was geweldig om dit te mogen ervaren en de mensen achter Lenotti te ontmoeten. Grazie Claudio & Giancarlo!

Floor Nas-Migo

Wilt u ook genieten van een heerlijk glas Lenotti wijn? Bekijk alle Lenotti wijnen uit ons assortiment!

Wijntips bij dit bericht: