In the spotlights

In the spotlights: wijnstreek Toscane

14 Nov 2017
in-the-spotlights-wijnstreek-toscane

Toscane, een adembenemende plek in centraal Italië, aan de westkust langs de Tyrreense zee. Het gebied kent een rijke geschiedenis. Van grote beeldhouwers en schrijvers tot aan wijn!

Wijn uit Toscane

Toscane bestaat voor een groot deel uit bergen en heuvels. De wijngaarden liggen hierdoor erg hoog. Het kan erg warm zijn in dit gebied, maar door de lichte heuvels en klimaat is de mogelijkheid tot wijnbouw perfect. De heuvels hebben namelijk een grote invloed op de kwaliteit van de wijnen. De hogere wijngaarden zijn wat koeler en leveren voornamelijk mooiere wijnen op dan de druiven die in de dalen groeien. Wijnen uit Toscane scoren kwalitatief hoger dan het gemiddelde. Hierom zien grote investeerders vaak mooie kansen en willen hier ook een wijngaard bezitten.

Klimaat wijngaarden Toscane

In de zomer is het erg heet en droog, ook inde heuvels. In de herfst is het daarentegen erg onvoorspelbaar. Aan de kust is het warm en droog. Dit heeft vaak een positieve invloed op de druivenoogst.

De bodem van de wijngebieden bestaan voornamelijk uit zanderige en kalkachtige mergel. De mix van klei, steen en mineralen beïnvloedt wijnbouw. Verder is de bodem rijk aan ijzer, koper, pyriet, mangaan, kwik, calcium en albast.

Druiven witte en rode wijn uit Toscane

In dit gebied zijn de Sangiovese en Canaiolo de belangrijkste druiven voor rode wijn. Voor witte wijn zijn dit de Malvasia, Trebbiano en Varnacia. Ook de Cabernet Sauvignon doet het goed in Toscane. Qua productie zijn de verhoudingen: 30% witte wijn en 70% rode wijn.

Subwijngebieden Toscane

Toscane is een belangrijk wijngebied. Er is onderscheid gemaakt in twee subgebieden: het oude hart en het andere Toscane. Verder bezit het gebied over 11 DOCG gebieden en ongeveer 39 DOC's.

Bekijk ons assortiment met wijnen uit Toscane.

Wijntips bij dit bericht: