Recepten

Tagliatelle met kreeft

16 Mar 2020
tagliatelle met kreeft

Op dit moment bevinden wij ons in het Oosterschelde kreeftenseizoen. De kreeften zijn volop te koop. Dit betekent dat je er thuis flink mee aan de slag kan gaan. Als ik aan kreeft denk, denk ik al snel aan culinaire hoogstandjes. Aangezien ik geen keukenprinses ben, maar wel lekkere (en gezonde) gerechten klaar wil maken, kies ik regelmatig voor pasta. Wat denk je? Pasta en kreeft (en wijn): match made in heaven!

Wijntip

Het gerecht wordt extra smaakvol met een droge champagne, zoals de Veuve Bonneval Brut Champagne

Wat heb je nodig voor vier porties?

  • 1 grote kreeft van ongeveer 1 kilogram
  • 50 gram boter + 1 eetlepel boter
  • 1 ui in stukjes gesneden
  • 4 teentjes knoflook, gestampt
  • 400 gram tomatenblokjes (2 blikjes)
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 4 theelepels zout
  • 1 theelepel (gemalen) zwarte peper
  • 1 eetlepel kaneelpoeder
  • 225 milliliter room. Het liefst zo vet mogelijk (40%)
  • 350 gram tagliatelle
  • 1 bosje verse fijngesneden peterselie

Bereidingswijze

klaar in 55 minuten

1) Breng een grote pan water aan de kook met daarin de kreeft. Kook deze 6 tot 8 minuten, totdat de kreeft een heldere rode kleur heeft.


2) Als de kreeft begint te koken, doe dan 50 gram boter in een grote koekenpan. Verhit de pan op middelhoog vuur en voeg hier 3 teentjes knoflook aan toe. Bak deze, zodat het vocht vrijkomt. Laat ze niet bruin worden. Voeg de tomatenblokjes toe en zet de pan op hoog vuur. Voeg hieraan toe: olijfolie, zout, peper en kaneel. Laat dit allemaal 5 tot 7 minuten al roerend koken. Voeg al roerend de room hieraan toe. Zet het vuur laag en roer de saus af en toe door. Houd de saus warm, totdat de pasta klaar is.


3) Haal de kreeft uit de pan en leg deze op een snijplank. Laat de pan met het water staan. Deze gebruik je nog voor de tagliatelle. Halveer de kreeft (lengte) en leg de halve kreeften (met de gesneden kanten) naar beneden in de pan met de ui en knoflook. Bak alles ongeveer 3 minuten.


4) Doe wat zout en de tagliatelle in de pan, waarin de kreeft is gekookt en laat dit alles ongeveer 8 minuten al dente koken.


5) Giet de tagliatelle af en doe deze in een grote schaal. Roer de resterende boter en knoflook door de tagliatelle heen. Verdeel de tomatensaus over de tagliatelle en voeg hier de halve kreeften aan toe. Strooi de peterselie over het gerecht heen en klaar is Kees!

Eet smakelijk!

Wijntips bij dit bericht: